Kultur o Nöje

Ingen rusning efter Ishiguro på biblioteken

Blekinge Artikeln publicerades
Några av Kazuo Ishiguros böcker.
Foto:Claudio Bresciani/TT
Några av Kazuo Ishiguros böcker.

På biblioteken var hyllorna fyllda med flera möjliga pristagare minuterna innan 13. men där fanns inte Kazuo Ishiguro. Så fort namnet presenterades möblerades det snabbt om.

– Jag blev både glad och lite snopen, säger Lena Engkjaer, bibliotekarie ansvarig för skönlitteratur på Karlshamns bibliotek.

En otippad kandidat, men en ganska publik sådan, så summerar bibliotekarier och bokhandlare i Blekinge författaren Kazuo Ishiguro.

– Ja, det var det, Det är vissa som alltid omtalas, men Ishiguro var inte med där i år. Men jag är inte förvånad, säger Claes Jansson på antikvariat Bode i Karlshamn.

Han hade två titlar av Kazuo Ishiguro hemma, varav en gick åt direkt. Men i övrigt har ingen varit inne i butiken och frågat efter böckerna. Inte heller Johnny Karlsson på Holje bok har märkt av någon större efterfrågan.

– ”Återstoden av dagen” hade jag inne, och den var det en som ringde och bokade direkt, men något mer har det inte varit, säger han.

Blev du förvånad över akademiens val?

– Nej, det var nog bara i fjol som man kunde bli förvånad, det här valet kan man inte irritera någon med.

Inte heller biblioteken var beredda på författaren, som lyste min sin frånvaro på bettingsajternas oddslistor. Däremot ett omtyckt val hos många som BLT kultur har pratat med.

– Det var nog inte så många som tippade rätt i år, men jag tycker att det var ett väldigt bra val.Det var ett tag sedan man läste honom, så nu ska det bli väldigt roligt att ta fram hans böcker igen, säger Lena Engkjaer på Karlshamns bibliotek.

Hur kände du när beskedet kom?

– Jag blev först väldigt glad och sedan lite snopen, det var ingen som jag hade räknat med. Men det är verkligen jätteroligt, säger hon.

På Karlskrona stadsbibliotek, som bjöd in allmänheten att vara med när nobelpristagaren offentliggjordes, var man inte heller beredd på pristagaren, men menar att det var enkelt att plocka fram böckerna när namnet väl var klart.

– Han har ju länge räknats som en av världslitteraturens främsta och är väldigt läst av många. Det var inte väntat, det kan jag inte säga, men det var inte helt förvånande, säger Torsten Samzelius, bibliotekarie.

– Däremot brukar böckerna alltid lånas ut rätt snabbt. Den här gången är det en väldigt läst författare, och särskilt ”Återstoden på dagen", som finns som film, säger Ann-Charlotte Sandén, bibliotekarie på Olofströms bibliotek.

Lena Engkjaer tror att den avvaktande attityden kan ha att göra med förra årets pristagare, Bob Dylan.

– Det har blivit lite ointressant efter förra året. Men nu känns det som att Svenska akademien är på banan igen, det här var ett bra val, säger hon.