Kultur o Nöje

Hundraårigt Amerika-sväng med ungt begåvat franskt gäng

Kultur o Nöje Artikeln publicerades
Mama Shakers från Frankrike förvaltar ett hundraårigt musikarv självklart med lätthet, spelglädje och energi, tycker BLT:s recensent.
Foto:Lasse Fagerberg
Mama Shakers från Frankrike förvaltar ett hundraårigt musikarv självklart med lätthet, spelglädje och energi, tycker BLT:s recensent.

Charmigt sväng med Mama Shakers fyllde Dagmars till bristningsgränsen på lördagskvällen.

Mama Shakers

När o var: Lördag 19.30-21.15, Dagmars

Musiker: Angela Strandberg - trumpet, washboard, sång

Ezgi Sevgi Can - klarinett, kör

Adrien Mallamaire - bas, sång

Benjamin Stern - banjo, sång

Baptiste Hec - gitarr, sång

Mama Shakers är fem unga franska musiker som fyllt sin repertoar med amerikansk gatumusik från 20- och 30-talen. Swingig New Orleansjazz med lite blues och jugbandmusik blandas i en härlig mix.

Publiken på Dagmars är med på noterna från första banjoanslaget. Det stampas med fötterna, klappas med händerna och sjungs med lite här och där. Bandet sjunger i stämmor och även om det inte sitter hundraprocentigt alla gånger så gör det ingenting då spelglädjen, energin och publikkontakten förlåter det mesta.

Det är förvånansvärt hur så unga musiker kan framföra snart hundraårig musik med en sådan självklarhet och lätthet som Mama Shakers gör. Angela Strandberg sjunger med en djup och mogen röst med både övertygelse och glädje. Det är bra driv i kompet med bas, banjo och gitarr samtidigt som Angela Strandbergs trumpet och Ezgi Sevgi Cans klarinett smidigt flyter ovanpå.

Även om det i grunden är gatumusik så fungerar det fantastiskt väl i konsertform också. Det tyder på att musikerna innehar en genuin skicklighet och kärlek till musikformen.