Kultur o Nöje

”Hoppa, även om du är rädd”

Kultur o Nöje Artikeln publicerades
Linnéa Claeson för en seriös och humoristisk kamp mot sexism.
Foto:Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Linnéa Claeson för en seriös och humoristisk kamp mot sexism.

Inte bäst, men viktigast. Lyssna till Linnéa Claeson och ikläd dig sedan lite civilkurage.

Linnéa Claeson

Ålder: 25 år.

Gör: Handbollsproffs, går sista året på juristprogrammet. Driver instagramkontot Assholesonline.

Första mening: ”Jag var inte ett dugg intresserad av sport när jag var liten.”

Om assholesonline: ”Det har aldrig handlat om bara mig. Så även om det har kostat min personliga säkerhet, är det värt det.”

Tycker jag att Linnéa Claeson gjort sommarens bästa sommarprat? Nej. Hon tappar mig i inledningen, har inte dramaturgin med sig och hon läser för mycket innantill.

Tycker jag att hon gjort sommarens viktigaste sommarprat? Ja. Absolut. Utan motstycke.

Tycker jag att det ska spelas upp i varje klassrum till hösten och sedan, efter varje låt, diskuteras stycke för stycke ingående? Ja, det tycker jag. För det denna modiga kvinna - som inte förlorat hoppet trots den brutala verklighet kvinnor möts av - gör för framtiden, det måste vi alla ta efter.

Hon vet att det inte är hennes handbollskarriär som gjort att hon i år utsågs av TCO till att toppa listan av landets 99 framtida mäktigaste. Utan det är hennes humoristiska, vansinnigt kaxiga och mycket seriösa kamp mot sexismen. Mot att unga flickor ska få ”dickpics” skickade till sig. Mot näthatet där kvinnor kallas hora och hotas av våldtäkt bara för att de finns till. Mot en verklighet där kvinnor är rädda för att vistas ute om kvällar, där man begränsar sin vardag.

Hon och andra feminister med henne utpekas emellanåt för att hata män. Linnea sträcker i sitt program ut handen. Hon friar, ber om manlighetens hand på en jämlik mark. Ber om öppnade ögon och gemensam kamp, för en förändring i grunden. Hon säger det själv bäst: ”Jag vill fan bara leva.”