Kultur o Nöje

Hon släpper bok på nya festivalen

Kultur o Nöje Artikeln publicerades
Amiralitetskyrkan och klockstapeln i Amiralitetsparken i Karlskrona, spelar en liten roll i Mi Tylers nya bok ”Rädda Rosala”.
Foto:Marcus Palmgren
Amiralitetskyrkan och klockstapeln i Amiralitetsparken i Karlskrona, spelar en liten roll i Mi Tylers nya bok ”Rädda Rosala”.

Barnboksförfattaren Mi Tyler från Karlskrona nöjer sig inte med att bara besöka Karlskronas nya festival Bok & Hav i maj. Nu är det klart att hon tidigarelägger sitt kommande boksläpp för att kunna släppa den i samband med festivalen.

Från början var det tänkt att den nya boken skulle släppas tidigast i juli eller augusti. Men när hemstaden för första gången ordnar festival med bok och havstema var det inget svårt val att tidigarelägga boksläppet, trots många sena kvällar. Särskilt tungt är det för debutillustratörerna Elin Örså och Christina Lax, som har jobbat natt och dag för att kunna ha boken klart tills den 12 maj.

– De ser blekare och smalare ut för varje gång jag ser dem! När jag frågar om de äter ordentligt så säger de på sin klingande finlandssvenska att ”det gör de på natten”. Det märks att de verkligen vill göra det här, och det kommer att bli fantastiskt, berättar Mi Tyler.

Hon själv sitter inte direkt och latar sig heller. Den här veckan besöker hon sin gamla hemstad för att prata med Karlskrona montessoriskola, där en grupp elever har fått i uppdrag att framföra en scen ur hennes bok på släppdagen. Scenen är ett brandtal för klimatet som en av huvudpersonerna håller, och ska framföras i Galjonshallen inne på Marinmuseet.

– Jag tycker inte om att prata inför folk egentligen, så det känns fantastiskt att få göra det här tillsammans med de här underbara tioåringarna och få ha dem vid min sida i en sådan här stund. Det var så kul att få träffa dem, jag är redan jättenervös för mitt lilla framträdande, men de är supertaggade på att få gå upp och spela den här scenen. Jag tycker att de är jättecoola, säger hon.

Vi träffas på BLT:s Karlskronaredaktion. För henne är vårt möte ett kärt återseende med redaktionen där hon började sin journalistiska karriär. Hon började som ungdomsreporter på BLT, och har bland annat skrivit flera recensioner och krönikor på BLT:s kultursidor. Men det har alltid varit det skönlitterära skrivandet som varit drivkraften. Hon har publicerat fyra noveller, varav en har prisats i tidningen The sun, och hennes första barnbok, ”Mammas liv” släpptes 2014. Boken handlar om en mamma som blir sjuk i cancer, och är tänkt att hjälpa föräldrar att prata med sina barn om sorg.

Även den bok som släpps i Karlskrona i maj, ”Rädda Rosala” tar upp ett viktigt och angeläget ämne. Boken är skriven med klimatfrågan i fokus. Boken utspelar sig på ön Rosala, där den stigande havsnivån blivit så allvarlig att invånarna måste lämna ön. Idén fick hon efter att ha fått kontakt med de båda illustratörerna, som till en början hörde av sig till henne om ”Mammas liv”.

– De hade läst boken och ville göra ett skolarbete på den. De berättade att de hade en dröm att få skriva en bok om klimatfrågan, eftersom det är viktigt att prata med barn om klimatet. Jag tyckte att det lät som en fantastisk idé. När jag skriver debattartiklar och politiska texter i dag är det just de frågorna jag väljer.

Det är inte heller en slump att boken handlar om en ö.

– Det är klart att Karlskrona har spelat en viktig roll för den här boken. Det är något med staden man växt upp i, den hänger med en och är ens referensram. Jag älskade att bo i London, men jag saknade alltid närheten till vattnet, säger hon, och tillägger att Klockstapeln och Amiralitetskyrkan i Karlskrona faktiskt finns med i den nya boken.

Mi Tyler framträder också dagen efter boksläppet på festivalen, den 13 maj, då ska hon medverka med bland annat Björn Ranelid.

Fakta

Mi Tyler

Bakgrund: Född i Karlskrona, bor numera i Malmö sedan sex år tillbaka. Släppte sin första barnbok ”Mammas liv” 2014. Är nu aktuell med barnboken ”Rädda Rosala” på Safaro förlag, som släpps på Karlskronas festival Bok & hav den 12 maj. Under släppdagen ska även Karlskrona montessoriskola framföra en scen ur boken. Dagen efter blir hon intervjuad på Marinmuseet.

Dessutom: Hon är också aktuell som författare i novellsamlingen ”Totalstopp”, som släpps till sommaren på Safaro förlag.

Karlskronas Bok & Hav-festival hålls den 12-14 maj i år. Festivalen är inspirerad av den franska bokfestivalen Livre et mer.

Visa mer...