Kultur o Nöje

Högteknologisk ringare får premiär i Göteborg

Teater Artikeln publicerades

När Göteborgsoperan sätter upp Disneymusikalen "Ringaren i Notre Dame" i höst får publiken vara med på scenen. 2016, då den högteknologiska föreställningen visades i Danmark, sågs den av 160 000 personer.

Den ligger bara några timmars resa från Blekinge och erbjuder föreställningar av högsta internationella klass. Nu presenterar Göteborgsoperan ett höstprogram som bland annat innehåller den första i en serie Wagner-operor och dessutom en modern musikal om världens mest kända klockringare.

"Ringaren i Notre Dame" är en av Göteborgsoperans största satsningar nästa säsong. Bakom musikalen, som bygger på Victor Hugos roman och Disneys tecknade film från 1996, står kompositören Alan Menken ("Aladdin", "Den lilla sjöjungfrun") och textförfattaren Stephen Schwartz ("Prinsen av Egypten", "Pocahontas"). Mycket krut har lagts på scenografin som ska ge publiken känslan av att befinna sig i katedralen Notre Dame i Paris – och ger publiken möjlighet att sitta med på scenen.

Musikalen sätts upp i samarbete med Fredericia Teater i Danmark och Martin Redhe Nord gör rollen som den puckelryggige Quasimodo.

En annan storsatsning är uppsättningen av "Nibelungens ring", som totalt omfattar 15 timmar opera. Göteborgsoperan startar med "Rhenguldet", som får premiär den 17 november, i regi av Stephen Langridge. Framöver sätts en del av Wagners svit upp per år, med final 2021.

På repertoaren framöver finns också urpremiären av Bohuslav Martinus opera "Nyckeln till drömmarna", som sätts upp tillsammans med Francis Poulencs "Vox humana". I den sistnämnda delen gestaltar Kerstin Avemo, ensam på scenen, en kvinnas desperata försök att rädda sitt förhållande. Premiär 13 april 2019.

Göteborgsoperans uppmärksammade danskompani bidrar med ett nytt verk signerat Sidi Larbi Cherkaoui och Crystal Pite. "Dust to dust", som föreställningen heter, får världspremiär i Göteborg den 12 oktober.

Fakta

Fler premiärer

"Cavalleria rusticana & Pacliacci", operor av Pietro Mascagni och Ruggiero Leoncavallo, premiär 9/2 2019

"Life's a show", dansverk av Marina Mascarell och Hofesh Shechter, världspremiär 15/3 2019

"Return to the forbidden planet", musikal av Bob Carlton, premiär på Skövdescenen 15/3 2019

Visa mer...