Kultur o Nöje

Helroligt i Sara Paborns tokigt rimliga skröna

Kultur o Nöje Artikeln publicerades
Sara Paborn kommer från Sölvesborg, och har utöver böckerna även släppt appen ”Poesi på G” där hon låter kända personer läsa ur hennes diktsamling ”Vilken tur att vi träffades innan vi dog”. 2 bilder
Foto:Samuel Unéus
Sara Paborn kommer från Sölvesborg, och har utöver böckerna även släppt appen ”Poesi på G” där hon låter kända personer läsa ur hennes diktsamling ”Vilken tur att vi träffades innan vi dog”.

Blybröllop är en himla rolig och underhållande roman. Annika Koldenius skrattar högt till en helt rimlig berättelse om en fru som försöker förgifta sin make.

Blybröllop

Författare: Sara Paborn

Förlag: Brombergs

Irene är gift med Horst. De bor i ett stort, fint hus och barnen är utflugna sen länge. Men Horst har aldrig varit en särskilt bra make och Irene har liksom aldrig protesterat – vad ska man göra när man väl gift sig och livet bara rullar på? Men en dag hittar Irene ett blyband i en gammal kista och en finurlig plan tar form i hennes huvud: hon ska förgifta sin make! Ingen mer Horst!

”Blybröllop” är Sara Paborns fjärde roman. Och den är väldigt, väldigt rolig. Egentligen är det ju lite makabert att sitta och småmysa och skratta högt medan man läser om någon som försöker förgifta sin man. Men Sara Paborn har ett sätt att övertyga läsaren om att allt som sker är fullt rimligt och rentav det bästa sättet. Varför inte bara skilja sig? tänker jag när jag läser, och får genast ett helt rimligt svar från Irene. Nej, Horst har verkligen inte varit snäll mot henne, så o-snäll att han faktiskt förtjänar att kolavippa.

”Blybröllop” är roligt och underfundigt skriven, lite som en skröna, med många tokroliga scener för läsaren att skratta åt. Samtidigt planterar Sara Paborn tankar hos läsaren som är av en allvarligare sort: hur mycket får man förvänta sig av sitt eget liv? Det är också fint att se Irenes transformation från underdånig fru till att ta kontrollen över sitt liv.

En bonus är att Irene arbetar på bibliotek och där ger Sara Paborn henne en av de mest slagfärdiga repliker jag läst på länge. Det är helt enkelt en himla rolig och underhållande skröna som Sara Paborn skrivit. Läs den!

Fakta

Sara Paborn

Bakgrund: Stockholm, kommer från Sölvesborg.

Böcker: Debuterade 2009 med ”Släktfeber”. Har sedan dess släppt tre romaner till.

Aktuell: Med den nya romanen ”Blybröllop”, som är precis utgiven.

Visa mer...