Kultur o Nöje

Han leder största bandet någonsin

Kultur o Nöje Artikeln publicerades

48 musiker, ett kompband och fem hårdrocksvokalister ska trängas på Festival stage på lördag. Sweden rock symphony orchestra blir därmed det största bandet någonsin att spela på festivalen.

- Det känns fantastiskt att äntligen vara här, det här är helt nytt på en sådan här festivalscen, säger Ulf Wadenbrandt, dirigent, som har landat ett par dagar före resten av musikerna.

Det är första gången han är på festivalen, och det märks att han är laddad. Att det är en dröm som blivit verklighet går inte att ta miste på. Under torsdagen, när vi träffas, planerar han att ha en lugn dag på plats, och se Aerosmith, så klart.

Under fredagen samlades hela orkestern på Ronneby brunn för en dags repetition, och i dag är det alltså dags för festivalens överlägset största band att kliva upp på Festival stage. Sweden rock symphony orchestra heter till vardags Sweden symphony orchestra, men har bytt namn för lördagens spelning. Normalt spelar de tv-spelsmusik och populärmusik i orkestertappning, så hårdrocksprojektet på Sweden rock är inte så främmande som man kan tro.

Men det har ändå tagit ett par år att fixa. Tillsammans med Sweden rocks Martin Forssman har Ulf Wadenbrandt spånat på idén om en ”one night only”-konsert för symfoniorkestern, komplett med rockigt kompband och välkända hårdrocksvokalister. Till den här enda konserten har de signat bland andra Tarja Turunen, Joacim Cans och Peter Tägtgren. Av dessa namn kan man kanske ana åt vilket håll setlisten barkar. Vilka låtar som ska spelas är dock strikt hemligstämplade till konsertstart, även om Ulf Wadenbrandt menar att det handlar om stora hårdrockshits med hög igenkänningsfaktor.

Ulf Wadenbrandt är klassiskt skolad rocktrummis i grunden, och har jobbat över hela världen som både dirigent och trummis. För honom är denna spelning något som skulle kunna beskrivas som det bästa av två världar.

– Efter det här sticker jag till Ryssland för en tv-spelskonsert och sedan ska jag till Jönköping på Dreamhack och spela. Det är väldigt roligt, för publiken där känner verkligen till musiken och lever med den, precis som här på Sweden rock, säger han.

Det är bara en av anledningarna att han tror att lördagens spelning ska bli något alldeles extra.

– Det kommer att bli magiskt, det garanterar jag, säger Ulf Wadenbrandt.