Kultur o Nöje

Fröfabrikens konstnärer visas på Art Gallery KH

Karlskrona Artikeln publicerades
Anita Christoffersson, Agneta K Hemert och Berit Fradera sätter upp utställningen på Art Gallery KH. Under vernissagen kommer tre konstnärer från Fröfabriken att finnas på plats. 5 bilder
Foto:Marcus Palmgren
Anita Christoffersson, Agneta K Hemert och Berit Fradera sätter upp utställningen på Art Gallery KH. Under vernissagen kommer tre konstnärer från Fröfabriken att finnas på plats.

I Weibulls gamla frölager i Landskrona huserar i dag flertalet konstnärer, tack vare ett initativ från kommunen. Från och med lördag den 14 oktober ställer de ut på Art Gallery KH.

Fröfabriken är ett hus i Landskrona med plats för ett antal konstnärer och olika kreativa näringar. Här arbetar bland annat tio konstnärer, som jobbar separat men då och då ställer ut gemensamt. Utställningen på Art Gallery KH är dock den första i Blekinge. I den ganska lilla konsthallen i Kungsmarken får varje konstnär ställa ut ett par verk vardera.

– Jag har haft större utställningar med fler konstnärer här tidigare, och märkligt nog känns det inte så trångt, säger Bengt Saltö.

Det var Berit Fradera, konstnär i Fröfabriken, som hörde av sig till Bengt Saltö och ställde frågan om de inte kunde få ställa ut.

– Och jag blev jätteglad så klart, det kan inte bli bättre. Att få 10 konstnärer så här är en dröm för oss, och det här är etablerade och välkända konstnärer.

Med tanke på att galleriet ligger mitt i bostadsområdet i Kungsmarken är de publika besöken täta.

– Förra gången hade vi Hanna Svensson som kommer härifrån, och nu har vi det här. Det är jättebra, alla ska få lite av allt.

Konstuttrycken skiljer sig mellan konstnärerna. Berit Fradela gör collage, en spännande teknik som i hennes konst för tankarna till flyktingkatastrofen, trots att grundbilden är ett foto på hårt packade kartonger.

Fotografen Hans Jonssons patinerade foton sticker ut, liksom Bianca Maria Barmens verk, som är den enda skulpturen i utställningen.

Utställningen visas till och med den 11 november.