Kultur o Nöje

Framgångsrik manipulering

Kultur o Nöje Artikeln publicerades
”Özz Nûjen är Rikard III” gör en föreställning i Blekinge, på Bokelundsskolan i Sölvesborg i kväll.
Foto:Sören Vilks
”Özz Nûjen är Rikard III” gör en föreställning i Blekinge, på Bokelundsskolan i Sölvesborg i kväll.

När skådespelaren och stand-up-artisten Özz Nûjen tar med Shakespeares maktspel ”Rikard III” ut på turné spelar han alla 13 roller själv. Vår recensent Andrea Grapengiesser ser föreställningen i Tomelilla, och fascineras av både spelet och den starka kopplingen mellan då- och nutid.

”Özz Nûjen är Rikard III”

Av: William Shakespeare

Regi: Björn Granath

Pjäsen är översatt av Lars Huldén i en version av Magnus Florin för Özz Nûjen.

Scenografi och kostym: Ann-Margret Fyregård

I alla roller: Özz Nûjen

Var & när: Teaterhallen, Tomelilla (22/1). Spelas i kväll i Sölvesborg på Bokelundsskolan.

Känner ni systemkollapsen?” Det är tyst i salongen. ”Putin, Erdoğan och Trump, vet att lögner är vägen till makt”.

Özz Nûjen förklarar upplägget, kopplingarna till dagens politiska skeenden, tretton roller som alla spelas av honom själv, inspirationen hämtad från den italienske dramatikern Dario Fo och commedia dell’arte tekniken, och publikens viktiga del i föreställningen.

Han står på den upplysta scenen i Tomelillas folkpark och salongen är fullsatt. ”Rikard III” utspelar sig alltså på 1400-talet och skrevs på 1600-talet (sannolikt skriven 1592 eller 1593). Alla är uppvärmda och spelet kan börja.

Rikard, eller hertigen av Gloucester, bestämmer sig i första scenen för att bli en skurk och vi följer honom sedan på hans blodiga och bestialiska väg till makten och slutligen undergången. Han mördar den avsatte kungen, han dödar sin bror, sprider falska rykten om sina brorsöner och får dem avrättade, äktar kvinnan vars make och svärfar han dödat, förgiftar sin drottning, låter mörda små barn, avrättar sin bäste vän och mycket annat. Ja, han är ondskan personifierad och han manipulerar allt och alla i sin omgivning.

Precis som Özz Nûjen gör med oss. Vi faller handlöst för den babblande psykopaten, ja Rikard alltså, och köper alla lögnerna.

De många olika karaktärerna gestaltas genom enkla men tydliga gester, som en arm som alltid ligger stelt mot låret. Den invecklade intrigen är hela tiden tydligt utstakad och inget i historien slarvas bort.

”Rikard III” är ett av Shakespeares historiska dramer, baserat på samtida rykten om hertigen av Gloucester, den blivande kung Rikard III. Dramat handlar om hans ondska, alla morden och slutstriderna i rosornas krig mellan ätterna Lancaster och York.

Magnus Florin har bearbetat texten, och trots alla avbrott för paralleller till dagens nyhetsflöde eller bara lite småprat med publiken, är Shakespeare hela tiden närvarande och skickligt hanterad av dramaturg, regissör och skådespelare.

Nûjens bakgrund inom stand-up kommer till sin fulla rätt, publikkontakten och energin är hundraprocentig och pendeln mellan komisk enmansshow och tragiskt historiedrama funkar.

I dagar då människor runt om i världen demonstrerar mot USA:s nytillsatte president är temat om makt, korruption och girighet högaktuellt och undgår ingen.

Men Özz Nûjen går längre än så, han får oss även att fundera över vår egen roll och vårt ansvar.

Özz Nûjen spelar just nu ”Rikard III” på en omfattande riksturné. Under senare år har han gjort succé i sin och Måns Möllers stand-up-föreställning ”Sveriges historia”, men har också haft flera teaterroller, bland annat på Uppsala stadsteater som Puck i Shakespeares ”En midsommarnattsdröm”.

Föreställningen gör sin enda föreställning i Blekinge på Bokelundsskolan i Sölvesborg i kväll.