Kultur o Nöje

Filmfond ska sätta Blekinge på kartan

Karlskrona Artikeln publicerades
Filmfonden är just nu en angelägenhet för Blekinge och Kalmar län, men förhoppningarna är att även Kronoberg, Jönköping och Öland så småningom ska bli delaktiga. 2 bilder
Foto:pressbild
Filmfonden är just nu en angelägenhet för Blekinge och Kalmar län, men förhoppningarna är att även Kronoberg, Jönköping och Öland så småningom ska bli delaktiga.

Det görs inte mycket film i Blekinge i dag. Det vill Reaktor Sydost ändra på, genom att skapa en fond för finansiering och utveckling av film, en fond som kan vara i gång redan 2018.

– För varje krona som investeras i en filmfond så får regionen tre till fyra kronor tillbaka, säger Henrik JP Åkesson, från Reaktor Sydost, som tillsammans med Martin Eneborg genomfört en förstudie om en regional filmfond för sydöstra Sverige på uppdrag från bland andra Blekinges och Kalmars länsstyrelser.

Under de senaste åren har intresset ökat för att spela in film i regionen, men det finns ingen självklar finansiering. Förstudien presenterar resultat och erfarenheter från de fyra filmproduktionscentra som redan finns i Sverige i dag, där det mest namnkunniga kanske är Film i Väst, eller "Trollywood". En del av finansieringen av filmerna som produceras i ett filmcentrum betalas av en regional fond och kan vara just det som får ett produktionsbolag att välja inspelningsplats.

– De flesta som jobbar med film flyttar härifrån för att det är så svårt att få finansiering av produktionen när man kommer upp i en viss nivå, säger Henrik JP Åkesson.

En filmfond skulle inte bara bromsa utflyttningen från regionen, den skulle också skapa arbetstillfällen och fungera som marknadsföring av inspelningsorterna i Sverige och i resten av världen. Men Henrik JP Åkessons visioner slutar inte vid ekonomi och reklam.

– Det är verkligen regional utveckling som vi ser det, med uppstart av filmutbildningar på högskolenivå i Blekinge och Kalmar, samarbeten mellan turism, tv-spelsutbildningar, folkhögskolor och privata skolor. Vi behöver skapa en kontinuitet, så att filmbolagen blir intresserade av att etablera sig här och så att filmarbetarna kan stanna, säger Henrik JP Åkesson.

Efter sommaren ska politiskt ansvariga i Blekinge och Kalmar gå igenom förstudien och bestämma om nästa steg mot filmfonden ska godkännas. Om allt går enligt plan startas en pilotfond hösten 2018.

I september är det premiär för Carl International Film Festival i Karlskrona, en regional filmfestival som ska bli en plattform och arena för film i östersjöområdet. Festivalen förväntas bli samarbetspartner med filmfonden och arrangerar i år bland annat en temadag om regionala filmfonder.

Den uppmärksammade biofilmen ”Jordgubbslandet” som går på bio just nu spelades in på Listerlandet sommaren 2015.

Fakta

Filmsiffror

Pilotfondens budget på 30 miljoner kan under fyra år finansiera 6-8 långfilmer eller TV-dramaproduktioner, 10 kortfilmer och 20-40 titlar för nya format, exempelvis youtube och virtual reality.

Förstudien har finansierats av Länsstyrelsen Blekinge län, Regionförbundet i Kalmar län, Karlskrona kommun, Kalmar kommun, Region Blekinge och Landstinget i Kalmar län.

Visa mer...