Kultur o Nöje

Evabritt Strandberg är Clownen Jac

Teater Artikeln publicerades
Evabritt Strandberg spelar huvudrollen i ”Clownen Jac”. Premiären gjordes den 7 oktober. 4 bilder
Foto:Filip Sjöfors
Evabritt Strandberg spelar huvudrollen i ”Clownen Jac”. Premiären gjordes den 7 oktober.

Den kända skådespelaren Evabritt Strandberg hade egentligen tänkt att det här med teater var ett avslutat kapitel. Men så dök en oemotståndlig clown upp.

Evabritt Strandberg hade egentligen lagt teatern på hyllan. Lagt Dramaten bakom sig. Vid 74 års ålder tyckte hon att det fick vara nog.

– Teater är slitsamt. Man ska lära sig nya texter och det går trögare ju äldre man blir. Jag har arbetat med mina egna sångföreställningar de senaste 15-20 åren och vill gärna fortsätta med det, berättar hon.

Men så ringde regissören Isak Hjelmskog. Han skulle sätta upp Hjalmar Bergmans ”Clownen Jac” på Regionteatern Blekinge Kronoberg. Här har Evabritt Strandberg gjort gästspel genom åren, främst på Växjö teater.

– När vi träffades kunde jag inte säga nej. Clownen Jac handlar mycket om det jag burit med mig genom livet. Vad är sanning och vad är lögn? Jag tänker på det varje dag.

– Som barn fick jag lära mig att man ska säga sanningen. Jag har nog sårat genom åren, jag är rakt på sak. Nu har jag lärt mig att bita mig i tungan, säger hon och skrattar.

Evabritt Strandberg har spelat Hjalmar Bergman förr, men den här rollen är speciell tycker hon.

– Bergman hade dubbla roller och levde ett dubbelliv. Man kan tolka det som att Hjalmar Bergman är Jac. Jag är en gammal uv, de yngre skådespelarna har ett annat sätt att arbeta på. Det är väldigt spännande, lärorikt och underbart!

Evabritt Strandberg har varit på plats i Växjö sedan i augusti.

– Min mormor som jag hade god kontakt med, hon bodde i Broaryd utanför Smålandsstenar. Nu när jag har varit här i Småland har jag fått idén om att skriva en bok om tre generationer kvinnor, jag, mamma och mormor. Men det blir inga memoarer, poängterar hon.

Isak Hjelmskog ville ha Evabritt Strandberg som Clownen Jac eftersom han tycker hon passar bra i rollen.

– Hon är självlysande och färgstark. De andra fyra har flera olika roller under pjäsens gång. Rollerna presenteras för publiken under tiden, så vi understryker att det är en teaterlek, säger han.

Fakta

Evabritt Strandberg

Ålder: 74 år

Bor: Stockholm

Gör: Skådespelare. Har gjort flertalet roller på bland annat Dramaten och Göteborgs stadsteater. Har även medverkat i filmer och tv-produktioner.

Visa mer...