Kultur o Nöje

En födelsedagsfest att räkna med

Kultur o Nöje Artikeln publicerades
Foto:Bo Åkesson

Inga hafsverk. Bara ren och skär underhållning i rasande fart. Recensent Johan Karlsson hyllar än en gång Verateaterns påhittighet, och lämnar en utmaning till gruppen för nästa år.

Verateatern 15 år

Plats & tid:

Restaurang &Vin, Karlshamn, i lördags kl 18.15-23.10 (premiär).

Spelas till och med januari.

Manus:

Niklas Holtne

Producent:

Povel Andersson

Medverkande:

Niklas Holtne, Karl Ingvarsson, Victor Berg, Anna Melander, Mia Moilanen och Albin Johansson.

Bäst i test:

Karl Ingvarsson, som har uppenbara Jim Carrey-kvalitéer .

Sådär, ungefär:

För få absurda Lasso-sångnummer. Alldeles för få.

”Vi är det enda däggdjur som skrattar” (2015) var en fantastisk föreställning. ”Sy dig en mantel så fixar vi planeten” (2016) var om möjligt ännu mer fenomenal. Och nu är vi alltså framme vid jubileumstriumfen ”Verateatern 15 år” som helt oväntat saknar en superlång undertitel.

Det är tredje året som undertecknad fått nöjet att recensera Verateaterns krogshower på mysiga restaurang &Vin i Karlshamn. Alltid en helig höjdpunkt att avnjuta en trerätters och smörja in sig med rejäla skrattsalvor i sällskap av Karlshamns finest humorkungar. I år hade jag, som producenten utlovat, fått ett recensentbord dekorerat med lagom fjäskiga hjärtan (sorry, Sydöstran).

Akt 1 är en nyskriven historia. Hur tusan kom Holtne på idén att gestalta en radioteater där humorgruppen läser ur manusbuntar på scen? Den osannolika valutaintrigen kretsar kring en hundralapp som vill rädda världen. De geniala och medvetet överdrivna ljudeffekterna bidrar till stor, och jag menar STOR, humor. Det radikala användandet av en minigris i gummi får mig att skratta till tårar. Så sjukt. Så sjukt roligt!   

Akt 2 är en lite mer stillsam födelsedagsmiddag som bjuder på klassiska årgångsflin, som de så fyndigt benämns som, samt ett lyckat greatest hits-sångmedley. En något kortare akt. Karl Ingvarssons älskade idiotkaraktär Lasso gör comeback och improviserar fram två knäppa sånger vars låttitlar vaskats fram av publiken. Här kunde snåljåparna dock fläskat på med några Lasso till. Finns inte en chans att man tröttnar på konceptet. 

Akt 3 är en käftsmäll utan dess like av gamla godingar som definitivt håller en runda till. Underbara nummer som ABBA på tyska, bautaballongerna och de tafatta infödingarna med spjut. Det blir också uppenbart att selfiesticksången är bland det vackraste gruppen har presterat. Man har den trogna (och nya) publiken med sig och stämningen håller muntergöksnivå deluxe. Så najs.

Summan av kardemumman är att Verateaterns födelsedagskalas är apbra. Här finns inga hafsverk. Bara fullspäckad underhållning i ett rasande tempo med allt ifrån itusågad sam till snuskig gammal dam. Nästan för rasande tempo ibland. Jubileumsshowen är så fullproppad så den kunde utgjort minst två separata standardföreställningar om det vore en mindre begåvad humorgrupp. Bränn inte ut er skämtpojkar och vitsflickor! Vi vill ju ha minst 15 år till av inspirerande, tänkvärd och überunderhållande Verateater. Tack för att ni förgyller våra Blekinge-liv.

Till sist en liten Jack Bauer-utmaning till nästa år: Involvera publiken ännu mer och låt oss påverka föreställningen i realtid. Challenge accepted?

Extramaterial

Fler höjdpunkter

1: Jag är extra förtjust i Holtnes hysteriskt roliga enmannadialog a’la Sherlock Holmes, med en kopp förgiftat te, och en oerhört komplicerad upplösning. Kul. 

2: Victor Bergs avskalade solosångnummer med rolig vinkling. Shit vilken pipa han har den grabben! Det insåg man där och då. Drog hem en massa applåder.

3: Povel Andersson, klädd som skotte, var kvällens högst välkomna gästartist. Han bidrog med oväntad allsång på temat öl. Mycket roligt att skämta om öl som inte smakar som öl, men ändå sägs vara öl. Lokala Brygghus 19 kan säkert ta den mikrobryggeripiken.

Visa mer...