Kultur o Nöje

Elin Thornberg: ”NRK:s serie 'Skam' är något av det bästa som hänt tv”

Kultur o Nöje Artikeln publicerades
Thornberg ursäktar att hon totalt täcker Nora på den här bilden.
Foto:NRK
Thornberg ursäktar att hon totalt täcker Nora på den här bilden.

Elin älskar ”Skam”. Alla säsongerna. Och särskilt den senaste.

5 Katarina Ewerlöf (Skådespelare)

Ok, du kan läsa mer om Katarina Ewerlöf här intill, men mångsidiga skådespelare kan vi aldrig få för många av. Nu i vår och höst är hon dessutom Blekingebo i princip på heltid, tack vare att hon ska delta i Malmö operas ”Spelman på taket” nu i höst. Snart är hon även aktuell i nästa säsong av Barnkanalens tv-serie ”Zombie”, något som jag hört ska vara väldans populärt i den Hylseska släkten.

4 Emil och Daniel Norberg (parodikungar)

Det bästa på hela året är inte Melodifestivalen, det är när bröderna Norberg släpper sina parodier på låtarna som deltar. Nu får de sin egen show på Rival i Stockholm också, och jag hoppas att det innebär att en liten Sverigeturné, typ ner till Blekinge, inte är alldeles för långt bort?

3 Occidentali's karma (Italienskt Eurovision-bidrag)

Eurovision song contest har blivit tråkigare och tråkigare med en alltmer likriktad musik och allt färre väljer att framföra sina låtar på det egna språket. Italien skiter dock högaktningsfullt i detta. De tar sin italienska Ramazottipop, som väl i princip inte är inne någon annanstans än i Italien, och skojar till det på ett ytterst seriöst sätt. Vad händer? De toppar oddslistorna till vinst, det är vad de gör. Italien 2018 någon?

2 Pentatonix Bohemian rhapsody-cover (Youtube-fenomen)

Jag har följt acapellagruppens framfart rätt länge nu, men i deras cover av Queens ”Bohemian rhapsody” visar de verkligen vilka stjärnor de är.

1 Skam (SVT play)

Äntligen är Skam säsong 4 här, och hela norden kan titta! Denna sista säsong följer den muslimska tjejen Sana, och redan i första avsnittet känns det uppfriskande och modigt av NRK att våga ta sig an hennes verklighet, som inte riktigt funkar i den norska ungdomsverkligheten med alkohol, sex och fester. Bara att Sana behöver en plats att be på när hon befinner sig på en fest, och blir avbruten av ett hånglande par, är en ögonöppnare för mig. Skam är något av det bästa som hänt tv, utan tvekan.

Bonus

Veckans …besvikelse

Jag tog mig slutligen till en biosalong och såg nya ”Skönheten och odjuret” med Emma Watson och Dan Stevens i huvudrollerna. För att alla andra tyckte det. Filmen är så klart precis lika vacker och nostalgiframkallande som man kan tänka sig. Och jag förstår att det är en ny variant av samma film och alltså inte en nytolkning på den klassiska disneysagan. Men ett slut där den smarta och talangfulla tjejen får killen och kastar alla sina drömmar åt sidan för att få leva med och på honom i ett slott, känns liksom inte så himla fräscht 2017.

Visa mer...