Kultur o Nöje

Elin Thornberg: Andra chansen i Kristianstad = ett hån

Kultur o Nöje Artikeln publicerades
Foto:TT

Grattis Blekinge. Det blev inte Karlskrona i år heller, men som mest en och en halv timme bort får väl ändå räknas som ok. Om det inte vore för att det handlar om icke-deltävlingen Andra chansen.

Är det någon deltävling man som kommun inte vill arrangera, så är det oftast Andra chansen. Den del i Melodifestivalscirkusen som nästan ingen bryr sig om. Det har sina anledningar. Andra chansen har för det första inget nyhetsbehag eftersom alla låtar redan är kända. Oftast hittas ingen vinnare här heller, eftersom de populäraste låtarna redan gått vidare direkt till final.

Och så har vi det här med att det på förhand ofta är väldigt tydligt vilka artister som kommer att gå vidare redan innan programmet har sänts. Riksmedierna har för länge sedan tappat intresset och rapporterar bara med lägstanivån, och håller sig på plats endast i fall att något exceptionellt skulle hända. Vilket det aldrig gör.

För skivbolagens del kan till och med Andra chansen vara en mardröm, då alla stora kostnader återkommer en andra gång om man råkar sitta med ett spektakulärt nummer.

  Inte nog med det, kring den här tiden börjar också vanligt folk tröttna på evighetsturnén som pågår minst en vecka för länge varje år. Tittarsiffrorna ligger bra mycket lägre än för de övriga deltävlingarna.

  Summa sumarum: Andra chansen är en tröttsam transportsträcka, som de flesta av oss helst bara vill glömma. Och nu faller det alltså på Kristianstads lott, en helt ny Melodifestivalsstad, att ta sig an den otacksamma uppgiften.

  Det är ingen hemlighet att Kristianstad har velat vara del av Melodifestivalsspektaklet en längre tid. Redan när man byggde Kristianstads arena 2010 fanns tankar på att försöka få in arrangemanget i stan. Det blev dock ett nekande svar från SVT den gången, och många gånger därefter. Arenan var för liten. Just den saken har dock förändrats, och 2015 stod det klart att det inte fanns något formellt hinder för orten att arrangera tävlingen.

  Och nu är det alltså Andra chansen som gäller. Knappast förstahandsvalet om kommunen själv fick bestämma. Även om Arenabolagets vd Henrik Fröberg säger sig vara nöjd med beskedet kan jag inte annat än fundera över om det verkligen är hela sanningen. Nog hade det varit bra många fler glada miner om orten hade fått en riktig deltävling? Det är ju inte direkt gratis att arrangera deltävlingarna, oavsett om det är Andra chansen eller inte. Kristianstads kommun behöver nu lägga omkring 1 miljon på spektaklet, pengar som inte ens är klubbade i budgeten ännu.

  Nej SVT, nog kunde ni ha gett de uppenbarligen hängivna schlagerälskarna i Kristianstad en lite schysstare deal. Man får hoppas att det är ett test - klarar de denna, så kanske de klarar en riktigt deltävling nästa år.

  Som tur är så är det inte alltför långt till Malmö arena några veckor innan.