Kultur o Nöje

Dansglad final på jazzdagarna

Kultur o Nöje Artikeln publicerades
Joe Spinaci lyckades locka upp Gunhild Carling på scenen när Hälleviks Tradjazzfestival avslutades med sväng och svett.
Foto:Lasse Fagerberg
Joe Spinaci lyckades locka upp Gunhild Carling på scenen när Hälleviks Tradjazzfestival avslutades med sväng och svett.

Tradjazzfestivalen i Hällevik kunde inte få en bättre avslutning än Joe Spinaci Combo. På spelningen tidigare på dagen, inför sittande publik, hade bandet tagit det lite lugnare.

Joe Spinaci Combo

När o var: Lördag kl 22.00, Festivaltältet

Musiker: Carl Alberto Bettini – sång, gitarr


Johan Ohlsson – piano


Mattias Carlsson – saxofon


Mattias Ljunggren – bas


Ulf Göransson – trummor

Bandledaren Carl Alberto Bettini bad alla att komma till kvällens spelning, ta med dansskorna och pannbandet för det skulle bli friskis och svettis-swing i tältet.

Joe Spinaci Combo gick på scenen i festivaltältet vid tiotiden. En halvtimme dessförinnan hade Gunhild Carling med band avslutat sin i vanlig ordning ganska hejdlösa show med säckpipespel, balansövninger och trumpinneslukning, det senare i brist på svärd.

Och redan i andra låten på Joe Spinacis konsert kunde inte Gunhild Carling hålla sig längre utan blev uppbjuden till scenen. Hon bidrog med sitt fantastiska trombonspel och sin spelglädje.

Med sanslöst ös och rejält sväng fylldes dansgolvet snabbt och resten av publiken gungade i bänkraderna.

De fem herrarna med Joe Spinaci i spetsen har hämtat sin inspiration till sin stuffiga dansmusik från rock’n’roll kryddat med allt från swing till jump, jive och den vilda jazzen med till exempel Louis Prima som en stor inspirationskälla.

Bandet kommer från Malmö men Carl Alberto Bettini har sina rötter i Florens, Italien. Som resultat av det får vi också oss till livs några klassiska italienska kärlekslåtar men naturligtvis med Joe Spinaci Combo-sväng så det stänker om det.

Men det bjöds också på lite Mardi Gras-känsla i några låtar och även lite smäktande blues-feeling.

Kvällen slutade med ett fortfarande fullt dansgolv men även med musiker från Kansas Smitty’s House Band tillsammans med musiker från Alice in Dixieland dansande mellan bänkraderna. Det ger en ganska bra bild av stämningen på Hällevik Tradjazzfestival. Alla trivs och musikerna rör sig på varandras konserter.

Det blev två extranummer för Joe Spinaci Combo innan publiken trött och nöjd lät de gå av från scenen. Avslutande låt blev Marie på begäran från en Marie i publiken och det kunde naturligtvis inte Joe och gänget motstå.