Kultur o Nöje

Christian Hylse: ”Vad vore länets musikscen utan en legendarisk synthloop i Ronneby 92?"

Kultur o Nöje Artikeln publicerades
Frej Larsson - hyllas dubbelt av Hylse.
Foto:Izabelle Nordfjell/TT
Frej Larsson - hyllas dubbelt av Hylse.

Henrik Berggren, Uråsa-UFON och Frej Larsson.

Det är ungefär allt som behövs denna vecka.

5 Frak (Karlskronaband)

Vi börjar med Börft. Det lilla skivbolaget från Karlskrona firade faktiskt 30 års-jubileum för några veckor sedan. Festen arrangerades i Malmö, men allting började i Johannishus där en ung Zwarre började leka med några avlagda dansbandssynthar och resten är ett stycke udda kulturhistoria. Märkligt nog har Jan "Zwarre" Svensson ännu inte fått några kulturpris i länet. Sannolikt vill den ljusskygge pojken inte ha några utmärkelser. Han vet ändå vilket rykte Börft Records har inom den elektroniska musikvärlden numera. ”Zwarre” är grundare och en av medlemmarna i Frak, Börft Records mest långlivande och betydelsefulla band.

4 Scam 3.14 (Ronnebyband)

Frej Larsson startade nyligen ett nytt band. Eller rättare sagt: ännu ett spännande och i det här fallet oväntat projekt. Det som skiljar Scam 3.14 mot andra blekingeband är inte bara det faktum att debutalbumet spelades in på en bandspelare i en rivningskåk utanför Ronneby.

De tolv låtarna, som alla är en hyllning till den skånska kassettbandsdrottningen Ingegerd Engfeldt. släpps enbart på kassettband och då endast på band av märket Tracks. Musikaliskt är det en spännande elektronisk resa som Frej Larsson gett sig ut på, inte olikt den mer minimalistiska ljudbild som bubblade upp på Slagsmålsklubben senaste, och gravt underskattade album, ”The Garage”.

3 UFO-Podden (Sveriges Radio)

Historien om Tingsrydspolitikern som kämpar mot ett gäng utomjordingar i närheten av Uråsakorsningen på riksväg 30 är en sjukt spännande historia. Visst tyder en del på ren och skär galenskap, men det går inte att utesluta att Ante Jonsson verkligen blev bortförd den där vinternatten.

https://play.spotify.com/user/clouddesign/playlist/1ktTNE3XG8AEROLpMqxKJz

2 Henrik Berggren

Ju mer jag lyssnar på ”Run Andy Run” så inser jag hur mycket jag verkligen saknat Henrik Berggren. Hade inbillat mig att Broder Daniel inte gick att lyssna på längre. Mina tonår är för länge sedan begravda i ett töcken av ljuva, men sannolikt påhittade, minnen. Broder Daniel har till skillnad från andra hopplösa 90-talsband åldrats värdigt. Där fanns inget påklistrad eller Hannas krog-hippt. Bara ångest och ilska över att inte vara som alla andra. Men att där finna styrkan som krävs för att överleva. Världen behöver fortfarande Henrik Berggrens varghjärta.

1 Frej Larsson om Börft Records (citat)

Jag vill ju bara dela det här med omvärlden.

Så här hyllade Frej Larsson skivbolaget Börft i ett fint inslag i SVT Blekinge.

”Zwarre (Jan Svensson) och Crinan matade mig med house på Bio Bar under åren då min musiksmak programmerades. Om jag fick ta valfritt Youtube-klipp och sätta in mig själv i det, hade jag valt ”FRAK – LIVE RONNEBY 2 MAJ 1992 Villa Gymnastiken”. Synthloopen som inleder klippet är legendarisk!”