Kultur o Nöje

Berättar-SM till Karlskrona i höst

Karlskrona Artikeln publicerades
Jörgen Bodner från Berättarnätet Sverige och Jan Jeppsson från blekingeföreningen Berättelser under eken har träffats för att göra upp planer för den kommande berättartävlingen.
Foto:Ingemar Lönnbom
Jörgen Bodner från Berättarnätet Sverige och Jan Jeppsson från blekingeföreningen Berättelser under eken har träffats för att göra upp planer för den kommande berättartävlingen.

Karlskrona blir värd för Svenska mästerskapen i Berättar-slam 6-7 oktober. Det är det lokala berättarnätverket ”Berättelser under eken” som har fått förfrågan och tackat ja.

Knappt har årets Berättarfest avslutats så är det dags att börja planera nästa evenemang. Många har hört talas om poetry slam, tävlingar i estradpoesi. Berättar-slam är även det en typ av tävling, men som namnet anger handlar det om att vinna publikens gunst genom spännande berättelser.

Ordföranden i Berättelser under eken, Jan Jeppsson, träffade i förra veckan Jörgen Bodner som är representant för ”Berättarnät Sverige” som anordnar de svenska mästerskapen.

Jörgen Bodner fungerar som projektledare och kommer också att vara programledare för SM. Bedömningen av de olika bidragen kommer att göras av publiken som delas in i jurygrupper.

    Deltagarna kommer från hela landet och har kvalificerat sig vid olika regionala tävlingar.

    Redan på fredagskvällen bjuds till ett berättarkafé som är öppet för alla berättarsugna och för dem som vill höra berättelser. Lördagen blir det en workshop för dem som vill förkovra sig i sitt berättande och kvällen ägnas åt själva mästerskapet.

    Det är redan klart att en av Karlskronas berättarprofiler, Michael Helgesson, kommer att delta i Berättar-slam. Han fick nyligen, under Litteraturfestivalen Bok och hav, priset Skarven som går till en person med blekingsk härkomst som har förmågan att ”skarva”.