Kultur o Nöje

Annelie Henrysson: Fritt fram att stanna med en bok i soffan

Kultur o Nöje Artikeln publicerades

Äntligen höstlov. Det betyder gott om tid för läsning. Här är tre gobitar som får dig i åldern 6-12 år att vilja stanna i soffan för en riktigt skön lässtund.

Peter Lidbeck kan skriva galet roliga barnböcker. En av mina favoriter heter ”Kan man...” men senaste -

”Mördarmormor” för åldern 9-12 år kvalar raskt in på topplistan. Här är det varken tillrättalagt eller gulligt när mormor ska vara barnvakt till Oskar. Vid läggdags förväntar han sig att mormor ska läsa saga, precis som mamma alltid brukar göra. Och när mormor, som glömt sina glasögon inser att barnbarnet inte nöjer sig med att sövas till Netflix, börjar hon berätta, fritt ur eget huvud, den dråpligaste historia. För Oskar väntar en udda läggningsritual när mormor lär honom hur hon en gång dödade skurkar med enbart sin tumme.

Baksidan med boken är att den är lite för rolig för att läsa vid sängdags. Ett gapskratt har som ni vet en tendens att pigga upp.

Mer allvar blir det vid Örnklippan dit vi reser tillsammans med Bonnie och Charles i Kristina Ohlssons

”Tillbaka till Örnklippan”. Bonnie och Charles är nästan syskon, deras föräldrar har gift sig med varandra och nu lever de tillsammans i en familj. Men när föräldrarna plötsligt deklarerar att den nybildade familjen ska flytta till London bestämmer sig de båda barnen för att rymma hemifrån. Det sista de vill är att flytta till London.

I stället beger de sig till Bonnies mormor Vivian, som visar sig bo intill en gammal fyr i Skuggviken. Men i stället för en lugn fristad blir barnen sysselsatta med att spåra mörka hemligheter. Här finns mycket ouppklarat, som en försvunnen pojke, en huvudlös man och en fyr som blinkar fast ingen sköter om den.

Håll hårt i täcket. Kristina Ohlsson är en mästare på att underhålla.

Till sist en liten bok med stort innehåll, signerad några av mina favoriter bland barnboksförfattare; Rose Lagercrantz och Rebecka Lagercrantz (illustratör). Har du inte läst någon av deras böcker förr, googla på deras namn och hitta en liten bokskatt.

”Som en modern saga om att tappa bort sig, hålla ut och komma till rätta igen genom att följa sin noskänsla”.

Det är den enkla men mycket talande beskrivningen av ”Liten svart hund i natten” som handlar om lille Samson, en hund som för det mesta möter livet med glädje.

Så en dag råkar matte ut för en olycka. Mitt i det dramatiska räddningsarbetet blir Samson bortglömd. Han går bort sig, hamnar i en park där ingen frågar efter honom eller känner honom. Han blir bara en hund, med en enda stor längtan. Att hitta hem till matte igen.

Till slut hittar Samson matte igen, det slutar lyckligt och jag fylls av den varma känsla som kännetecknar en berättelse signerad Lagercrantz. För varje barn som en gång kommit bort en liten stund kommer varje känsla att kännas igen.