Kultur o Nöje

Annelie Henrysson: Ett förflutet som kommer ikapp

Kultur o Nöje Artikeln publicerades
4 bilder

En gång var de unga och oskiljaktiga som vänner. Så sker något som kommer att förena dem för alltid.

Bitvis är det så vidrig läsning att jag funderar på om jag verkligen vill och orkar läsa vidare. Handlingen i "Gänget" av Katarina Wennstam tar än en gång upp mäns våld mot kvinnor samtidigt som det är en spännande kriminalroman.

Vetskapen i bakhuvudet, att även om den här boken är påhittad, så finns det autentiska fall. Det är det som gör den extra jobbig.

Gänget är en samling män som fortsatt träffas, från det att de var unga, upp i vuxen ålder. Nu blir det inte lika ofta som då de var unga men innebandyträningarna och spontana ölkvällar håller dem samman. Och så den där händelsen för 20 år sedan, den som ingen vill tala om eller ens kännas vid. Tills en i gänget hittas död.

Efter en tung bok kan det vara skönt med något lättsamt, som "Sorgsna hjärtans trädgård" av Abbi Waxman. Det här är en bok som på intet sätt känns unik, det är snarare lätt att tro att man läst den förr. Den handlar om Lili som försöker gå vidare efter att ha mist sin man i en svår bilolycka.

En dag utses hon att illustrera en flora på jobbet. Det är bara den lilla detaljen att Lili inte kan ett dyft om växter eller blommor. Men chefen har bestämt sig och Lili anmäls till en trädgårdskurs hon inte på något sätt vill gå.

Givetvis gror ett spirande frö... jag menar en för-älskelse.

Till sist jublar jag över att Sofi Hjort och Karl Johansson samarbetat på nytt. Förra året kom deras underbara ”Asgård”, nu släpps Olympen: sagor ur den grekiska mytologin.

Boken innehåller nio sagor med handling hämtad ur den grekiska mytologin. Vi får läsa om Herkules stordåd, Hades i dödriket och mycket mer.

Det är skrivet på ett underhållande sätt och de detaljrika illustrationerna är värda att dröja kvar vid en längre stund.

Perfekt present till vilken 9-12-åring som helst.