Kultur o Nöje

Alex Bergdahl: Kärleks­­förklaring till digitalt­­bibliotek

Kultur o Nöje Artikeln publicerades
Foto:Marcus Palmgren

Vi var hemma hos några vänner för några helger sedan. De har ungefär en miljon böcker skulle jag gissa. Och inte i någon som helst ordning. För en petimeter som jag är det oerhört spännande att motarbeta instinkten att ställa mig upp och sortera dem efter storlek, utgivningsår, författare eller färg. Det är dessutom en slags befrielse att veta att alla inte är lika millimeternoggranna som jag är, eftersom det känns som om jag balanserar på gränsen till tvångstankar ibland. Däremot påminner denna boksamling mig om hur jag förändrat mitt eget boksamlande de senaste åren.

Jag jobbar på bibliotek men kommer ursprungligen från Akademibokhandeln. Passionen för att läsa har jag dock haft sedan jag blev skivsamlare vid fyra års ålder då jag envetet ville veta allt som stod på omslagen och i låttexterna, även om jag inte förstod de engelska ordens innebörd. Detta låg mig sannerligen inte till last när jag sedan började skolan eftersom jag då läste svenska obehindrat sedan flera år, och i viss mån även engelska. När mina klasskamrater skulle börja läsa ”lite tjockare” böcker i mellanstadiet var jag redan mittsunds i Stephen Kings svenska utgivning och köpte glatt varje ny pocket utgiven på det fina förlaget Legenda när den släpptes. Och det har bara rullat på sedan dess med min kompletta Agatha Christie-samling samt massor av fackböcker kring ämnen som intresserar mig i spetsen. Varje gång jag har flyttat har lådantalet ökat och det verkade ett tag bli mig nästan övermäktigt eftersom jag även samlar på skivor och filmer. Sedan kom tack och lov den digitala tidsåldern.

Jag älskar alltså pappersböcker. Men jag är först och främst intresserad av vad som står i dem, inte i vilket format de kommer. Och efter att ha jobbat i Akademibokhandeln i många år och samlat på mig ytterligare böcker var det nästan en befrielse att börja jobba på bibliotek och plötsligt inse att alla de där böckerna jag flyttar runt på men aldrig någonsin skulle få för mig att läsa igen faktiskt finns tillgängliga. Någonstans hade jag glömt det. Någonstans hade jag glömt vilken enastående institution biblioteken är. Och när det digitala biblioteket gjorde sitt inträde i mitt liv fanns det ingen återvändo. Dels lånar jag alla nya romaner/deckare jag vill läsa och behöver inte belasta ryggen med dem längre när flyttlasset går, dels köper jag massor av digitala böcker på Amazon och har en jättebokhylla där med böcker som tidigare varit helt omöjliga att hitta eller som jag inte ens visste fanns. En bonus är dessutom att man kan sitta och skapa egna bokhyllor där i Amazonappen, döpa sagda hyllor till olika namn efter ämnen, intresse eller författare och så vidare. Och får jag ett boktips eller en idé dröjer det sällan många sekunder innan jag kan läsa boken ifråga. Det är som en dröm för alla oss bokälskare att hela världen öppnat sig på detta sätt, utan väntetider, utan köer. Bara läsning.

Samtidigt tycker jag fortfarande att det är roligt att äga fysiska böcker, de som verkligen betyder något. Som har en speciell plats i mitt hjärta. Böcker jag återvänder till av olika anledningar. Så jag har inte gjort mig av med hela samlingen, utan har faktiskt sparat några fysiska böcker också.

De viktigaste tusen eller elvahundra eller så.