Kultur o Nöje

456 skådespelare i #metoo-upprop

#metoo Artikeln publicerades
Marie Göranzon. Arkivbild.
Foto:Malin Hoelstad/SvD/TT
Marie Göranzon. Arkivbild.

Skådespelargiganter som Lena Endre, Marie Göranzon och Helena af Sandeberg samlas nu i ett gemensamt upprop tillsammans med ytterligare 453 skådespelare i Svenska Dagbladet mot kränkningar de har fått utstå.

I uppropet, där skådespelarna bland annat kräver att arbetsgivare slutar att skydda, anställa och tjäna pengar på förövare – och nolltolerans mot sexuellt utnyttjande och våld – kommer flera anonyma berättelser fram.

”Jag skulle spela in en kärleksscen med det ’manliga geniet’. Tanken var att jag skulle sitta på honom i sexakten. Under tiden vi repeterade frågade han viskande om han fick suga mjölk ur mina stinna bröst (han visste att jag ammade då) samtidigt som han tryckte sitt stånd mot mig." lyder en av berättelserna.

”Jag var på en inspelning där den manliga stjärnan betedde sig så vidrigt mot alla kvinnor, och speciellt de i beroendeposition, mask- och kostymassistenter, att bolaget fick anställa ett förkläde för att hela tiden vakta honom.” lyder en annan.

”Sitter i kontoret på en fri teatergrupp på 90-talet. Pratar i telefon. Plötsligt kommer en manlig skådespelare in och öppnar gylfen och stoppar in kuken i min mun. Jag skulle tystas. Jag var för kaxig”, lyder en tredje.

Bland vittnesmålen finns flera berättelser om ännu grövre övergrepp. Skådespelare har också vittnat om händelser som har utspelat sig när de ännu varit i tonåren.

Bland de 456 namnen som står bakom uppropet i Svenska Dagbladet finns även skådespelare som Eva Röse, Mia Skäringer, Helena Bergström, Alexandra Rapaport och Marie Robertson.