Kultur o Nöje

37 meter lång konstvägg

Konst i Ronneby Artikeln publicerades
Foto:Jonas Gustafsson

En massakrerad tomatplanta och onda världsledare är inspirationen när konstnären Kim Demåne tar sig an Sockerbrukets 37 meter långa vägg. Efter två veckors ihärdigt arbete i både regn och solsken är målningen nu så gott som klar.

Förbipasserande på Kallingevägen kan ha fått en viss färgchock när de passerat kulturcentrum de senaste veckorna. Cirka 250 sprayflaskor i starka färger har gått åt för att täcka den gigantiska väggen till sockerbruket.

– Det ska bli skönt att bli klar med den, men jag är inte trött på den. Det vore ju synd att säga det om ett arbete jag inte ens är klar med, säger han.

Väggen må vara rätt stor, men det är faktiskt inte den största målningen som Kim Demåne har gett sig på. Målningen vid Iföverken i Bromölla, som han gjorde i våras, är något större. Men det gäller ändå att backa en bit för att kunna ta in hela skapelsen. När man väl gör det visar sig ett dystopiskt porträtt av verkligheten, gestaltat med en tomatplanta. Tanken var från början att göra något växtligt, som kunde vindla sig omkring och i de många fönstren på väggen. Tomaterna är täckta av industrier, och längst till vänster tornar gigantiska klor upp sig, som håller tomatplantan som i ett järngrepp.

– Det började helt enkelt med att min tomatplanta, som jag har på taket hemma, blev förstörd av fåglar. Och så tittade jag på nyheterna, och det händer så sjukt mycket där nu för tiden, med orkaner, människor som tvingas fly och onda ledare som förgör sitt folk. Det är nästan så att man blir rädd för att titta. Så inspirationen är dels min fågelmassakrerade tomatplanta, onda ledare i världen, och mitt eget sinne, säger Kim Demåne.

Det senare manifesteras främst i bildspråket, som blivit hans signum. En dags arbete är kvar, sedan räknar Kim Demåne med att vara färdig.

Sockerbrukets vägg har tidigare målats om varje år via ett ungdomsprojekt lett av graffitikonstnären Pärra Andreasson. Men sedan arbetsmiljölagen ändrades för några år sedan har väggen stått orörd. Då föddes en idé att låta en konstnär måla hela väggen, menar Kirsti Emaus, enhetschef på Kulturcentrum.

Ska ni fortsätta måla om den varje år?

– Nej, det kan den ju inte, men kanske året efter det eller ännu senare. Det är ju så att vi har målat den här väldigt många gånger, så det är väldigt mycket färg på väggen nu vilket kan leda till att den krackelerar, säger hon.

Fakta

Kim Demåne

Konstnär från Edestad. Bland annat känd för att ha målat Falafelvagnen på Ronneby torg, och ligger bakom den färgglada draken vid vattentornet. Har även gjort en stor muralmålning i Bromölla i anslutning till Iföverken.

Visa mer...