Kultur & Nöje

Anders Roslund: ”Vi är helt olika på alla sätt och vis”

Kultur & Nöje Artikeln publicerades
Roslund & Hellström.
Foto:Erik Nylander/TT
Roslund & Hellström.

Roslund & Hellström var några av de första att skriva spänningsromaner som duo. Den gemensamma nämnaren är ett stort intresse för kriminalitetens konsekvenser.

Anders Roslund och Börge Hellströms gemensamma historia som spänningsförfattare tog sin början kring 1997. Anders, som då var kriminalreporter och djupt engagerad både professionellt och på sin fritid i frågor som rörde konsekvenser av brott, men tyckte inte att det hände något i samhället vad han än gjorde.

– Jag tyckte inte att det hände något trots den stora arenan jag befann mig på. Då fick jag höra talas om initiativet KRIS, med före detta kriminella som var trötta på att åka in och ut och även hjälpa andra. Jag var nyfiken på vad de kunde göra som inte jag kunde göra i mitt arbete.

Han hörde av sig till Kris (kriminellas rätt i samhället) och bad om att få göra en dokumentär, och tillbringade sen ett år med gruppen. Det var då som duon upptäckte att de hade samma intresse för konsekvenserna av brott.

– Och vi var skitduktiga på att vara löjliga ihop, 99 procent av de historierna var säkert jättedåliga, men den sista procenten var ändå ett guldkorn. Där någonstans blev det ett författarskap för 18 år sedan. Då hade vi åtta idéer att skriva romaner på, berättar Anders, som är den som besöker Karlskrona under Bok16.

Ni fann varandra där, låter det som?

– Vi är helt olika på alla sätt och vis. Jag vill jobba 16 timmar om dagen, han vill jobba 0. Vi kan inte ens sitta i bilen i fyra minuter utan att bråka om musiken. Men när det gäller konsekvenser av kriminalitet är vi helt samsynta om allt. Sen tyckte jag att det var fantastiskt att kunna använda romanen dels som underhållning, men också kunna diskutera eller i alla fall titta in i den andra världen.

Hur ser er skrivprocess ut?

– Säg sex månader av ren research, sedan 6-8 månader som vi bara jobbar med storyn, och sedan skiljs vi åt och då skriver jag boken i 7-8 månader och så träffas vi igen. Jag tror inte på de som säger att de skriver ihop, för det fungerar inte.

Fakta

Roslund & Hellström

Svensk kriminalförfattarduo bestående av journalisten Anders Roslund och kriminalvårdsdebattören Börge Hellström.

Böcker: Debuterade 2004 med kriminalromanen ”Odjuret”. Den senaste, ”Tre minuter”, släpptes i juni i år.

Anders läser helst: ”Jag läser verkligen allt, och jag menar det verkligen. Men det måste vara bra.”

Visa mer...