Kultur & Nöje

Tre böcker tillräckligt för deckarparet

Kultur & Nöje Artikeln publicerades

Tre böcker blev det om kyrkoherden Simon Eldfeldt från Karlshamn. Men nu får det vara nog. Den sista boken, Körkarlen, blir den sista.

–  Det är väldigt mycket jobb att göra en historisk roman. Allt måste kontrolleras för att det ska kännas autentiskt, säger Martin Palmqvist, ena halvan av författarduon.

Deckarparet Palmqvist–Limme fick för fyra år sedan kontrakt på fyra historiska deckare med brottsplats Karlshamn. Det blev dock bara tre böcker, varav den sista, Körkarlen, kom ut för några veckor sedan. Samtliga är förlagda i 1700–talets Karlshamn, där kyrkoherden Simon Eldfelt och hans dräng Ivar Jönsson löser brott.

–  Det påminner om en slags Sherlock Holmes och Watson–historia, men med en kyrkoherde. Det började med att vi var lite trötta på poliser i deckare och ville ha något annat. Kyrkoherden är mitt inne i smeten och ofta med vid begravningarna. Dessutom grunnar han mycket på existentiella frågor samtidigt som han lägger näsan i blöt, berättar Martin Palmqvist.
Nu väljer författarparet att gå skilda väger i stället för att skriva den sista boken.
–  Mycket har kretsat kring böckerna. Vi jobbar båda heltid på ett av Sveriges största gymnasium och på kvällarna gick vi hem och skrev på boken. Det tär rätt mycket. Jag brukar säga att vi skiljs åt som författare för att slippa skiljas, säger Martin.
Nu ska de i stället satsa på egna bokprojekt. Johanna Limme skriver på en roman, medan Martin Palmqvist har börjat skriva lättlästa deckare. Ingen har dock historisk karaktär.
–  Nej, det är ganska tungt att skriva så. Det är mycket med språket som är viktigt att tänka på. Det går inte att skriva "snuten kommer", men inte heller exakt som man sa det då. Det blir något slags mellanting, som en balansgång. Väldigt mycket blir löjligt och måste skrivas om. Jag brukar säga att vi nästan skriver 1 000 sidor till en 200–sidors roman.

Hur det går i framtiden vet de inte. Än har ingen av dem ett förlag som vill ge ut dem var för sig. Men paret är än så länge rätt säkra på att de inte ska skriva mer tillsammans, åtminstone inte fler böcker.
–  Sedan ska man inte prata om framtiden. Men det måste i alla fall ta ett tag innan vi gör det. Men man ska aldrig säga aldrig, vi kanske ska skriva noveller tillsammans om Eldfelt. Vi har väldigt mycket material som skulle kunna fortsätta historien, säger han.