Kultur & Nöje

Succé för Vikingarna i Tyskland

Kultur & Nöje Artikeln publicerades

Vilken succé för Vikingarna i Tyskland!
Die Vikinger, som de svenska dansbandsfavoriterna kallar sig på andra sidan Östersjön, har snart sålt 200 000 exemplar av de två album som släppts på den tyska marknaden. Debutalbumet "Kuschel Dich In Meine Arme", som kom för drygt ett år sedan, har sålt i 103 000 exemplar och ligger just nu på 87:e plats på tyska försäljningslistan.
- Sedan fem veckor tillbaka är vi de enda artister som har två skivor på försäljningslistan, säger Christer Sjögren stolt.
Nu släpps också "Tanz Mit Mir" i Sverige. Fjolårets, "Kuschel Dich In Meine Arme", har sålt närmare 9 000 exemplar här hemma och Christer & Co hoppas på ett liknande intresse den här gången:
- Vi har många trogna fans som vill ha allt vi har spelat in.

Stor tysk turné
Just nu befinner sig Vikingarna på en stor tysk turné, som tar dem till de trettio största städerna och som avslutas i Nordhausen den 6 maj. Det är en paketshow betitlad "ZDF Hitparade auf Tour" och förutom de sex svenskarna medverkar fyra andra artister.
- Vi ger konserter i stora idrottshallar för mellan 1 000 och 4 000 personer, berättar Christer Sjögren.
Vi har en egen avdelning på sju låtar och medverkar dessutom i finalen.
- Reaktionerna har varit mycket starka och positiva. Det märks att tyskarna gillar vår musikstil.
När Vikingarna nu siktar in sig på den tyska marknaden kan de välja fritt från sina många album med "Kramgoa Låtar".
- Vi har valt ut de låtar som vi vet gått bra i Skandinavien och lagt på ny sång på tyska, säger Christer Sjögren. I grunden är bakgrunderna desamma, men vi har fräschat upp dem och förbättrat dem.
- Men på det nya tyska albumet har vi också med några låtar som vi inte gjort tidigare. Som Lasse Berghagens "Sträck Ut Din Hand" som blivit Reich Mir Die Hand. Och som Sven-Ingvars "Två Mörka Ögon" som nu heter So Schön Wie Heute.
Titelspåret "Tanz Mit Mir" är en Thore Skogman-låt, som hette "Kom Till Mej" när Emile Ford sjöng den en gång i tiden. Den har är övrigt toppat Deutscher Schlager-liste, Tysklands motsvarighet till Svensktoppen.
Rose-Marie Stråhles Der Stern Der Liebe hette "Ett Liv I Kärlek" när den låg på Svensktoppen med Vikingarna för bara ett halvår sedan. Bert Månsons Über?s Meer känner den svenska publiken igen som "Lika Blå Som Dina Ögon", Ich Will Dir Mein Leben Geben är förstås Thore Skogmans välkända "Tiotusen Röda Rosor".
Nytta av skoltyskan
- Visserligen vann vi inte, säger Christer Sjögren. Men bara att ha blivit nominerad efter en sådan här kort tid, är en bedrift. Särskilt som en av konkurrenterna i vår klass var Roger Whittaker.
För att kunna presentera bandet på scen och möta den tyska pressen har Christer tagit privatlektioner i tyska:
- I skolan trodde jag aldrig att jag skulle få nytta av tyska och valde engelska i stället. Tänk så fel man kan ha! Man måste kunna prata deras modersmål om man vill slå sig in på den tyska marknaden. Så jag har haft en privat tysklärare som kört intensivkurser med mig.
- Sångmässigt är jag helt nöjd. Och även tyskar, som jag träffar, säger att min tyska är helt OK.
Den massiva satsningen på Tyskland betyder inte att Vikingarna glömt bort sin stora och trogna publik i Sverige och de övriga nordiska länderna:
- Vi kommer göra några framträdanden i sommar, bland annat på dansbandsveckan i Malung och i Gällivare. Och vi ska även till Norge, Finland och Danmark.
- Men i det här läget måste vi ändå prioritera Tyskland. Det är ju något helt fantastiskt, det som händer nu. Det har gett en nytändning åt hela bandet, slutar Christer Sjögren.