Kultur & Nöje

Skrattfyllt humorkalas stundar

Kultur & Nöje Artikeln publicerades
Anders Jönsson, Sten Nilsson, Siw Augustina Carlsson, Håkan Windahl och Jojje Jönsson under förra årets Humorkalas.
Foto:Charlotte Nilsson
Anders Jönsson, Sten Nilsson, Siw Augustina Carlsson, Håkan Windahl och Jojje Jönsson under förra årets Humorkalas.

Det får aldrig bli tyst. Det är enda regeln under årets Humorkalas, som får premiär i Bräkne-hoby till helgen.

Det började med en enda show i Bellevueparken för två år sedan. Men alla roliga ting ger som bekant mersmak - och året därpå slog Nöjeskompaniet på lite större med en miniturné med sex stopp i södra Sverige. I år gör de om bedriften, och Hoby ekbacke i Bräkne-hoby blir första spelplats. Årets gäster varierar under turnén, men är på premiärshowen förutom humorgänget från Mörrum Siw "Augustina" Carlsson, Olle Jönsson från Lasse Stefanz och den lokale revyskådisen från Strångamåla, Tommy Nilsson.

Konceptet är mycket sig likt sedan förra året, och på samma gång helt nytt. Eller som Nöjeskompaniets humorkung Anders Jönsson själv säger;

– Nej, vi gör inget annorlunda, förutom innehållet naturligtvis!

Hur det kan komma sig? Humorkalaset är ingen regelrätt revy utan mer av en improvisationsrik humorkväll, där första halvan inte har mer än ett par riktlinjer till manus.

– Så det är utan skyddsnät och vem som helst får avbryta. Vi har bara en regel och det är att det aldrig får bli tyst. Och det blir det aldrig om man har de här gästerna med, säger Anders Jönsson.

Andra akten blir mer av en traditionell revyshow med mycket musik och humor. Fyra dagar före premiär är inte Anders Jönsson ett dugg nervös, men det kommer nog, menar han.

– Det måste man vara annars ger man inte järnet. Vi har en ganska stor on-knapp, man måste ju välja sina gäster så att det finns ett tempo och samtidigt mycket nerver. Det får ju aldrig gå i stå, men det tror jag aldrig att det gör med de här gästerna, säger han.

Tre gånger är en tradition, brukar det heta, och det verkar gälla här också. När Nöjeskompaniet nu för tredje gånger ordnar Humorkalaset finns inga planer på att avsluta konceptet.

– Vi fick blodad tand i fjol och tänkte att det här måste vi fortsätta med. Första året vi körde så gjorde vi bara en test med en föreställning i Karlshamn, men nu har det blivit en turné av det, och så länge som alla vill och tycker att det är roligt så kör vi på!

Fakta

Humorkalaset

Arrangeras av Nöjeskompaniet i Mörrum för tredje året.

Turnéstopp: Bräkne-Hoby (21/8), Lönsboda (27/8), Höör (28/8), Tingsryd (2/9), Holmsjö (3/9), Hällevik (10/9).

Gästerna byter av varandra varje vecka. Bland annat gästar Olle Jönsson från Lasse Stefanz, Siw "Augustina" Carlsson, Tommy Nilsson, Sten Nilsson från Sten & Stanley samt komikern Thomas Pettersson någon eller några av humorkalasen.

Visa mer...