Kultur & Nöje

Rysk pianist vill ordna tävling här

Kultur & Nöje Artikeln publicerades

Ska Karlskrona kommun stå värd för en internationell pianotävling i mästarklass i sommar?
Ja, det hoppas den ryska pianisten Kristina Shtegman och hennes man, kompositören Suat Örgev.
Olle Lind, chef på Musik i Blekinge, ställer sig positiv, men är tveksam till om det finns tid att genomföra detta redan sommaren 2003.
Shtegman är medlem i det ryska sällskapet Rachmaninov Society. I måndags registrerades den svenska underavdelningen av sällskapet genom Suat Örgev i Karlskrona.
Rachmaninov Society grundades 1983 av den ryske pianisten Viktor Merzhanov och Alexander Rachmaninov, den sistnämnde brorson till den ryske kompositören och pianisten Sergej Rachmaninov (1873-1943).
Syftet med sällskapet är att "utveckla och stärka kulturellt utbyte och aktiviteter mellan Ryssland och andra länder" samt att "främja musik genom Rachmaninov och andra stora ryska kompositörers verk".
I Moskva har Rachmaninovs Society anordnat tre internationella Rachmaninovtävlingar.
- Nu hoppas vi att den fjärde ska bli Karlskrona i sommar, säger Suat Örgev, specialist på bysantinsk musik, bosatt i Karlskrona sedan 1977.
För en sådan här tävling krävs en jury med hög kompetens. Viktor Merzhanov, Kristina Shtegmans lärare i Ryssland, har lovat medverka i juryn. Tävlingar i pianospel på den här nivån lockar i regel medverkande från hela världen.
- Problemet är att tiden är knapp, säger Kristina Shtegman.
Suat Örgev och Kristina Shtegman hoppas också kunna ordna en pianokurs i mästarklass i Karlskrona i sommar, där eventuellt Viktor Merzhanov är en av lärarna. Också till detta är Musik i Blekinge positiv. Inte minst för att det bör resultera i konserter för allmänheten.
Musik i Blekinge har i tio år stått som värd för Blekinge internationella BrassAkademi, en brassmusikkurs med lärare från hela världen. Förra sommaren betalade varje kursdeltagare 2 200 kronor. Musik i Blekinge betalade 150 000 kronor, resten 350 000 kronor betalades via kursavgifterna och via Musikhögskolan i Malmö. Det innefattade också fem konserter.
Vad en pianokurs på denna nivå skulle kosta är inte klart ännu.
- Vi har inte sett någon budget ännu, därför kan vi inte ta ställning, säger Olle Lind.
- Nyckeln till genomförandet ligger hos kulturchefen Ivar Wenster, säger Olle Lind.
Problemet är också, som Olle Lind ser det, att finna övningslokaler. Kulturskolan är, enligt Lind, inte intresserad.
Jane Betts