Kultur & Nöje

Rubrik saknas

Kultur & Nöje Artikeln publicerades

Fotografen Albert Wiking beskrev med framgång kända svenskars förhållanden till alkohol i Eldvatten.
I utställningen Rött låter han människor associera till färgen.
- En så enkel fråga ges ofta intressantare svar än om jag frågat om meningen med livet.
Rött, mellan kärlek och revolution är andra delen i Lundafotografen Albert Wikings utställningstrilogi, som så småningom kommer att avslutas med erotiska fotografier som avhandlar "döden och passionen".
Den första delen i trilogin var den mycket uppmärksammade Eldvatten (som nu visas på Blekinge museum i Karlskrona), där kända personer porträtterades och i vidstående texter berättade om sitt förhållande till alkohol.
Utställningen och boken Eldvatten rönte stort intresse och uppskattning, men den tog också knäcken på Albert Wiking.
Han letade inte direkt efter ett nytt fotoprojekt men sprang på det av en slump då han blev uppringd av en ung man, Oscar Edlund, som var studentaftonförman på Lunds universitet. Studentaftnar är en lundensisk tradition sedan 1905.
Genom åren har alla från Josephine Baker, Ella Fitzgerald och Jimi Hendrix till Carl Bildt, Ingvar Kamprad och Birgit Nilsson varit här. Och studentaftnarna hade en speciell plats i Albert Wikings hjärta, det var där han började sin fotokarriär.
- Som 15-åring lurade jag i väg Olof Palme på en fotosession efter att han pratat på en studentafton. Efter en lång stund undrade han vem jag jobbade för. När jag sa "ingen" skrattade han och sa något om att "du kommer att gå långt".
Albert Wiking kände igen sig själv i Oscar Edlunds entusiasm och blev på så sätt officiell studentaftonfotograf, trots att han var utbränd och ovillig att engagera sig i ett större projekt.
- Just därför var de här korta mötena perfekta. Ett ögonblicks arbetsglädje var allt som behövdes. Skillnaden är stor mot de noggrant arrangerade bilderna i Eldvatten. Men Albert Wiking kände ändå att han ville få ut mer än ett par snapshots från dessa möten.
Han avskyr fotografi för fotografiets skull, han har alltid velat se bilden som ett redskap. Han söker därför teman eller sammanhang som säger något mer än det enskilda porträttet.
Denna gång lät han inte bara samtliga fotografier gå i rött, utan samtidigt fråga vad personerna associerar med rött.
- Det är en konkret fråga. Samtidigt säger svaren mycket om personerna, jag är säker på att en psykoanalytiker skulle säga detsamma. Varför svarar Ulf Lundell "vaginala muskler" och drottning Silvia "kärlek"?
Utställningen Rött, mellan kärlek och revolution pågår på Kulturen i Lund till och med 14 oktober. Därefter kan den ses på Kulturhuset i Stockholm 19 oktober-25 november och på Arbetets museum i Norrköping 1 december-3 februari. (PM)
Texter: Johan Malmberg

****
Det här tänker några av de avporträtterade på då de hör eller ser rött:
Drottning Silvia: Kärlek
Alice Babs: Kärlek
Ernst Billgren: Frukt
Carl Bildt: Dammig vänster
Maria Pia Boëthius: Utmaning
Ray Charles: Solen
Jörn Donner: Rebell
Jonas Gardell: Philip Morris
Günter Grass: Arbeiter bewegung
Barbara Hendricks: Hot
Torgny Lindgren: Slaktarblod
Kristina Lugn: Ingenting
Ulf Lundell: Vaginala muskler
Henning Mankell: Vrede
Asrin Mohamadi: Sovjet
Jan Boris Möller: Ferrari
Birgit Nilsson: Rosor
Belinda Olsson: Klasskamp
Suzanne Osten: Sammet
Björn Ranelid: Ideologi
Gudryn Schyman: Hjärta
Peter Wallenberg: Nyponsoppa