Kultur & Nöje

Rak och ärlig faktabok om Lindgrens liv och dikt

Kultur & Nöje Artikeln publicerades

Astrid Lindgrens liv och verk skildras i en mycket estetiskt tilltalande och intressant biografi skriven för barn och kanske för dem som behöver läsa på lite lättare svenska.

Astrid Lindgren

Text:

Agnes- Margrete Bjorvand

Bild:

Lisa Aisato

Övers:

Elisabet Fredholm

Förlag:

Modernista

När jag läser Tove Janssons självbiografiska ”Bildhuggarens dotter” slås jag av hur självklara Muminböckerna ter sig intill den barndomen. Precis samma känsla infinner sig när jag läser om Astrid Lindgrens barndom, där lekarna och allvaret går i par och hur två kärleksfulla föräldrar fint doserar frihet och trygghet. Mycket av det som inte så många vetat om har på senare år framkommit om Astrid Lindgrens liv och nu har det kommit en bra bok skriven för barn i alla åldrar.

Boken är översatt från norskan och har en välavvägd blandning av biografi, citat, vackra illustrationer och berättelser om liv och dikt.

Språket är rakt och ärligt, med historier som är både roliga och sorgliga, precis som Lindgrens egna verk är.

Mycket bygger på det som Astrid Lindgren själv berättat och skrivit om. Det slår mig att så måste det vara smart att göra om man är en världskänd berömdhet. Så kan man själv vara med och något forma sitt eftermäle.

Boken är kronologiskt upplagd med barndomen i ljusa färger som andas Bullerbyn och lyckliga eviga lekar. Ungdomsåren skildras i betydligt mörkare toner, leken tar slut och en ganska stormig tid tar vid. Hon blir med barn och måste in i det längsta dölja både graviditet och vem barnafadern var. Allt detta skildras ganska kortfattat, sakligt och nästan utan sentimentalitet. Det känns som det inte står någonting som Lindgren, om hon levt i dag, själv inte skulle ha kunnat berätta.