Kultur & Nöje

Playtones släpper ny skiva

Kultur & Nöje Artikeln publicerades

Fullständigt ärlig.
En platta inspelad live i studion. Av och med fyra tomtar.
Så beskriver Stefan Jonasson The Playtones fjärde skiva.

Det gick av bara farten tidigare. Först vann The Playtones Dansbandskampen och släppte debutskiva och julskiva samma år. Sedan väntade ännu en bejublad resa under Melodifestivalen förra våren. Inga andra svenska band sålde fler skivor än The Playtones under 2010.
Men egentligen är det först nu som bandets karriär inleds på allvar.
Nu släpper The Playtones sitt fjärde album och då utan varken Dansbandskampen eller Melodifestivalen i ryggen.
–Fast det ska visst finnas ett större marknadsföringspaket bakom vår nya skiva. Annars har vi fått göra vår grej fullt ut. Det är en ren, rak och fullständigt ärlig skiva, inspelad av fyra tomtar i en studio, och helt utan massa pålägg och equalizers och annan skit, säger Stefan ”Boppin’ Steve” Jonasson.
Han menar att nya skivan Rock the road inte är en ”tillbaka till rötterna”-skiva.
–Det är nog mer en förlängning av rötterna det handlar om. Alla i bandet har en lång erfarenhet från olika band, men en gemensam nämnare är kärleken till 50-talsmusiken. Främst handlar det om ”pumpin’ piano rock’n’roll” och det är inte så mycket country den här gången, säger han.
Landets alla konsertarrangörer stångas fortfarande med ett svårt dilemma – om Playtones lirar rock’n’roll eller dansbandsmusik.
Stefan Jonasson har blott två saker att säga om den saken.
–Vi gör inga långa dansbandsspelningar längre, men gärna kortare konserter på till exempel dansbandsgalor. Mitt motto är att man kan dansa till precis vad som helst.
Saknade ni Melodifestivalen i år?
–Nja, inte saknade kanske, men vi är gärna med igen, om rätt låt dyker upp, säger Stefan Jonasson.
Trummisen Per ”Svannte” Sennerhall och kontrabasisten Mattias Schertell är fortfarande trogna sitt Playtones. Ny i bandet är gitarristen Anders Svensson. Därmed är också Playtones numera ett Blekingeband till 100 procent. Nykomlingen fann snabbt en plats i gänget.
–Han är kreativ och kommer med nya idéer hela tiden, en bra kille helt enkelt, säger Mattias Schertell.
Men allt började aningen vimmelkantigt, berättar Anders Svensson.
–Jag kollade på Playtones på Eringsboda brunn och var nog lite rund och go’ under fötterna, för senare fick jag veta att jag gått fram till scenen och ropat till Stefan: ”Om ni behöver en gitarrist en dag, hör av er!”. Men så kom en dag då ”Svannte” ringde mig och på den vägen är det, säger Anders Svensson, som jobbar som gitarrlärare på Törnströmska gymnasiet i Karlskrona.
I kväll, när valborgsmässoaftonens brasor slocknat, lovar Playtones fortsatt glöd i Östersjöhallen. Då har bandet med sig en rad gästartister, som till exempel Idoltvåan Calle Kristiansson och Karlskronasångaren Linus Norda. Dessutom är kvartetten förstärkt med saxofonisterna Janne Erlansson och Jonas Palm från The Buckaroos.
–Det blir en speciell kväll och det är lite extra roligt att Cherry Tess and Her Rhythm Sparks är förband. Det börjar gå riktigt bra för henne nu, säger Stefan Jonasson, om Kallingesångerskan Therése ”Cherry Tess” Möller.
The Playtones valborgskonsert blir avslutningen på en intensiv musikhelg i Östersjöhallen, Karlskrona.
Tillbaka. The Playtones kommer nu ut med sin fjärde skiva. Och i kväll spelar Kallingebandet i Östersjöhallen, Karlskrona. Konserten kan bli Playtones enda i Blekinge det här året.