Kultur & Nöje

Peter Grönborg: Stämningsläget vilar på människans svindlande litenhet inför kosmos

Kultur & Nöje Artikeln publicerades
BLT:s recensent Peter Grönborg listar sina favoritböcker från året som gått.
Foto:Privat
BLT:s recensent Peter Grönborg listar sina favoritböcker från året som gått.

1. Stian Hole: Morkels alfabet

Översättning: Barbro Lagergren

Förlag: Alfabeta

I denna skenbart oansenliga norska bilderbok tangeras en rad stora ämnen. Stämningsläget vilar på människans svindlande litenhet inför kosmos. Med associationen som metod borrar sig verket ner till de skikt där vårt behov av att tolka och förstå världen väcks.

Skeendet placeras i skarven mellan ett konturlöst barndomsland och ett underskönt naturlandskap, vilket ger gnistrande magi. Medan pojken i kojan är rotad i ett abstrakt fågelperspektiv förmedlar den socialiserade flickan kulturens koder.

2. Kenneth Oppel: Boet

Illustrationer: Jon Klassen

Förlag: Bonnier Carlsen

Fantasibegåvad storebror manipuleras av en getingdrottning, manas att döda sin nyfödde bror. Realistisk psykologi mixas på ett suveränt sätt med mystik och övernaturlighet. Med denna story har en kanadensisk mästare på skräck introducerats på svenska.

3. Dasha Tolstikova: Mitt år av längtan

Översättning: Karin Berg

Förlag: Natur & kultur

En rysk flicka på 12 år lämnas av sin mor under ett helt år. Trots politisk oro i Moskva präglas tidskildringen av lågmäldhet, dock färgad av känslor av saknad. I denna unika bilderboksroman består illustrationerna av lika delar modernism och ortodoxi.