Kultur & Nöje

Nicke och Nilla busar på Liseberg

Kultur & Nöje Artikeln publicerades

"Nicke och Nilla", alias Niklas och Pernilla Wahlgren, har gått hem hos barnen med sitt tv-program. Vårens skiva med "Nicke och Nilla"-låtar har också gjort succé och i sommar dyker syskonen upp på Lisebergsteatern i Göteborg. Musiken har en stor plats i deras nya föreställning.
- Det är nästan som en musikal, mycket är uppbyggt runt låtarna, säger Niklas Wahlgren. En barnmusikal, kan man kanske kalla det.

Syskonen Wahlgren började jobba ihop i höstas, när Niklas Wahlgrens förra parhäst, Morgan Johansson, slutade i programmet, som då hette "Nicke och Mojje".
Nicke och Nilla är en bror och en syster som har ett hemligt gömställe på vinden i hyreshuset där de bor. De är Barnväktare, vilket betyder att de utför spännande uppdrag som de får från barn. Under tiden gör de också låtar och hittar på uppfinningar.
- Jag fick idén när jag själv fick barn i början på 90-talet, säger Niklas Wahlgren. Jag zappade mellan kanalerna på tv och upptäckte att det fanns mest tecknat. Jag saknade något som stimulerade barns fantasi.

TV 4 nappade
Några år senare visade han upp ett synopsis för TV4 som nappade direkt. Nu har programmet "Nicke och Nilla" gått i 70 avsnitt och skivan med deras låtar har sålt i 40 000 exemplar.
Varför gör ni om "Nicke och Nilla" till en teaterföreställning?
- För att komma närmare publiken, ungarna. Många av de mejl vi får handlar om att barnen vill komma och hälsa på hos oss på vinden. Nu kan de komma till teatern i stället och träffa oss.
Förutom Pernilla och Niklas Wahlgren finns två dansare på scen i föreställningen, som är en timme lång. Den spelas från 27 juni till 3 augusti på Lisebergsteatern och fortsätter till hösten på Intiman i Stockholm.
- Publiken till "Nicke och Nilla" är mellan två och tolv år, lika många tjejer som killar.
Har ni några pedagogiska ambitioner med programmet?
- Nej, nej, säger Niklas Wahlgren. Jo, lite kanske.
- Det skulle vara godhet, i sådana fall, att vara snäll, säger Pernilla Wahlgren. Inget våld finns med.Vi klubbar inte ihjäl tjuvarna utan vi gör dem snälla i stället!
- Egentligen är det mycket antirasism i texterna, tillägger Niklas Wahlgren. När till exempel en känguru hamnar i djungeln där den ju normalt inte hör hemma och i slutändan blir kompis med både tigern och lejonet så får man dra vilka slutsatser man vill av det.
En viktig sak för syskonen Wahlgren är att få i gång barnens egen fantasi.
- Det högsta betyg vi kan få är om ungarna leker vidare efter programmet. Kan jag stimulera barns fantasi och få dem börja leka tillsammans i stället för att spela dataspel, känner jag att jag i alla fall har gjort någonting vettigt i livet, avslutar Niklas Wahlgren.