Kultur & Nöje

Mysrysare med finsk länk

Kultur & Nöje Artikeln publicerades
Åsa Anderberg Strollos mysterium visar sig snart ha koppling till de finska krigsbarnen som härbärgerats på skolan för länge sedan.
Foto:Magnus Liam Karlsson
Åsa Anderberg Strollos mysterium visar sig snart ha koppling till de finska krigsbarnen som härbärgerats på skolan för länge sedan.

”Varm vinter” är en uppföljare till Åsa Anderberg Strollos bok ”Svart sommar”. Det är en historia med både historisk förankring och pirrande kärlek.

Varm vinter

Författare:

Åsa Anderberg Strollo

Förlag:

Alfabeta

Annies familj har lämnat sommartorpet nu. Ändå ekar fortfarande ett ordspråk hon lärde sig där på landet: ”Det handlar inte om hur du har det utan hur du tar det”.

När ”Varm vinter” tar sin början ligger snön över staden och en ovanligt mönstrad vante kastas över trottoaren. Annars är livet äntligen som vanligt igen. Annie, mamma och mammas sambo Hakim är tillbaka i lägenheten. Det enda som är lite bökigt är ombyggnaden på skolan.

Efter jullovet är den fort­farande inte färdig och nere i källaren skymtar Annie något. En dörr öppnas. Där innanför finns en massa gamla järnsängar och mörka fläckar på golvet. Kanske var det någon där? Annie är osäker, men blir rädd och undrar vad som pågått där. Har det skett någon form av experiment? Och varför går brandlarmet hela tiden på skolan?

Åsa Anderberg Strollo berättar rakt och ivrigt, låter Annie läcka ut sina känslor ur ett intensivt jagperspektiv och skriva ner vad som kan vara viktiga detaljer i sin anteckningsbok. Allt för att lösa mysteriet. Hon tar sig ner i det märkliga rummet igen och hittar en flaska med en text hon inte kan tyda. I samma veva upptäcker hon en skylt vid entrén: sotalapset. Och på kvällstid kommer det en massa gamla människor till skolan, en del av dem gråter.

Det finns flera spår i ”Varm vinter”. Det ena är mysteriet på skolan, som snart visar sig ha koppling till de finska krigsbarnen som härbärgerats på skolan för länge sedan. Frågan är bara vad det har med Annie att göra, vad som i nutid är verkligt eller spökerier, om det är Annie själv som väckt något till liv och i så fall varför. Det andra är ett spår om mod och kärlek. Annie är nämligen vansinnigt förtjust i Samuel, men går liksom i baklås varje gång de blir ensamma. Men modet och kärleken sträcker sig vidare än så, och blir mot slutet just de två beståndsdelarna som rymmer svaren på bokens alla frågor.

”Varm vinter” är en småkittlande mysrysare, som flätar samman både vardagsproblem och mystik. Riktigt ordentligt bränner dock Åsa Anderberg Strollos historia aldrig till. Både läskigheter och kärleksbubbel kunde ha skruvats upp betydligt mer, men inslagen om de finska krigsbarnen är en angelägen parallell till alla de barn som flyr idag.

fakta

Åsa Anderberg Strollo

Född: 1973 i Bjärred utanför Lund.

Bor: strax söder om Stockholm.

Böcker i urval: Bryta om, Hoppas, Blod, Svart sommar.

Priser i urval: Stora läsarpriset 2007. Spår­hunden, Svenska Deckar­akademins pris 2011. Nominerad till August­priset och Slangbellan 2007.

Visa mer...