Kultur & Nöje

Lara Croft tillbaka i katakomberna

Kultur & Nöje Artikeln publicerades
Vackra miljöer i nya Tomb raider.
Foto:Square Enix
Vackra miljöer i nya Tomb raider.

Lara Croft är tillbaka igen efter nystarten av ”Tomb Raider”. Med fantastiska miljöer, hög detaljrikedom och en historia som rycker tag visar utvecklarna att spelserien håller än.

Rise of the Tomb Raider

Utvecklare: Crystal Dynamics

Utgivare: Square Enix

Släpptes: till PC 28 januari 2016, finns även för Xbox 360. PS4-version kommer under kvartal 4 2016.

Bäst: Grafiken och de skriptade mellansekvenserna lyfter hela spelupplevelsen ett snäpp över många andra spel. Det känns faktiskt stundvis som en interaktiv äventyrsfilm.

Sämst: Om man bara är intresserad av huvudstoryn så blir spelet tyvärr väldigt kort.

"Rise of the Tomb raider" följer upp på samma historia som utvecklarna Crystal Dynamics skrev om i "Tomb raider" från 2013. Den här gången är du på jakt efter en skatt som ryktas ge evigt liv. Så klart har du ett gäng fanatiker efter dig, kallade Trinity, som vill åt skatten före dig.

För det första är miljöerna en fröjd för ögat, och grafiken är enastående vacker och detaljrik. Ett stort plus till utvecklarna för att de har lagt vikt vid att spelaren ska känna sig som en del av spelet. Jag känner inget annat än medlidande när jag ser Lara kämpa sig fram genom djup snö och huttrar av kylande vindar. I många spel ser huvudkaraktärerna helt oberörda ut av allt som händer runt omkring.

Spelet kräver dock att du har en kraftig pc, men pc-versionen ska också bjuda på bättre grafik och ljussättning än konsolversionerna tack vare ett partnerskap med grafikkortsutvecklarna Nvidia.

Huvudstoryn låter dig få reda på mer om Lara själv, vilket är efterlängtat i en spelserie med så lång tradition som Tomb raider. Fler avslöjanden kommer under spelets gång när du utforskar den öppna världen, något du kan göra helt i din egen takt. Spelets många utmaningar är i de flesta fall helt valfria, så länge de inte hör till huvudhistorien.

Huvudhistoriens eget omfång är tyvärr alldeles för kort i sig själv. Spelar du endast den tar det inte lång tid innan spelet är slut. Sidouppdragen, som dyker upp längs vägen, fyller dock ut så det räcker. Allt du hittar och utforskar ger dig erfarenhetspoäng som du kan använda för att låsa upp fler färdigheter. Vartefter får du också ny utrustning som gör det möjligt att nå tidigare oåtkomliga områden på kartan.

Sammanfattningsvis är nya Tomb raider ett välgjort spel med fantastisk grafik som bjuder på många roliga speltimmar.