Kultur & Nöje

”Karlskrona är fanimej vårt mecka”

Kultur & Nöje Artikeln publicerades
Royal Republic vill testa alla vägar i låtskrivandet. ”En anledning att det tar så lång tid för oss att skriva musik är att vi verkligen vill öppna alla dörrar och testa allt. Ibland tar det två timmar, ibland en dag och ibland fyra månader för en låt att mogna”, säger Adam Grahn.
Foto:Universal music / Pressbild
Royal Republic vill testa alla vägar i låtskrivandet. ”En anledning att det tar så lång tid för oss att skriva musik är att vi verkligen vill öppna alla dörrar och testa allt. Ibland tar det två timmar, ibland en dag och ibland fyra månader för en låt att mogna”, säger Adam Grahn.

De är lite mer välkammade än förr. Lite mer säkra på sig själva. Royal Republic har aldrig låtit så mycket Royal Republic som i nya skivan ”Weekend man”.

– En del kommer säkert att undra ”vad fan är det här?” och andra kommer ropa ”Jaaaaaa!”, säger Adam Grahn, sångare i bandet.

Deras uppstudsiga garagerock har fyllt lokaler över hela Europa. Men de senaste 17 månaderna har de dragit ner på tempot. Laddat om. Och inte minst - skrivit klart sitt nya album. Ett album som de är rejält stolta över, så här i efterhand.

– Det som jag tar med mig den här gången är att vanligtvis när man kommit ut från studion och har spelat in så vill man aldrig mer lyssna på låtarna igen, eftersom man har levt med dem dag och natt i flera månader. Men jag kände inte så med den här skivan. Jag har spelat den en del och känner fortfarande att jag blir redlöst taggad på vår kommande turné med det här nya materialet. Jag är hoppfull, stolt och väldigt nyfiken på hur folk kommer att reagera, säger Adam Grahn, sångare i bandet.

Royal republic har aldrig varit rädda för att testa gränserna. Från euforisk gladrock på den första skivan och två års massivt turnerande som följd, gjorde gruppen helt om och satsade på grunge i skiva nummer två. Därefter slog de sig ihop med The nosebreakers och gav sig ut på en helt akustisk turné - med tydliga countryinfluenser.

– I backspegeln känns det väl som att det inte var vårt starkaste ögonblick med grungen. Men man skulle kunna sammanfatta den här plattan och vi som band så, vi har varit i båda ändarna av spektrumet nu, både musikaliskt och personligt. Någonstans nu tror jag att vi har hittat en ganska bra balans. Det känns stabilt och peppigt igen.

Skillnaden, menar han, är att gruppen nu för första gången har fått tid att verkligen skriva låtarna. Inte som det har blivit på de tidigare skivorna där de mer eller mindre fick stressa fram materialet. Sedan den första skivan har de i princip bott på vägarna. Det har varit tungt.

– Man skrev när man hade tid, i loger och så, fast man inte kände för det riktigt. I grund och botten tog vi oss väl inte tid att skriva låtarna som vi borde ha gjort.

De har gjort misstagen, men de har också lärt sig av det. Den här gången har saker och ting få ta tid. I runda slängar ett och ett halvt år. Och visst har det hänt saker i nya skivan. Musiken är lite mer melodisk, och lite vuxnare än tidigare. Fast inte för vuxet, även om killarna har kammat sig lite noggrannare.

– Det är också en sådan grej som skiljer den här plattan från de tidigare, vi har alltid haft den här idén om att vi vill vara lite uppklädda. Sen fegade vi alltid ur halvvägs och lät någon annan ta hand om det.

Det har förändrats nu. Den här gången har gruppen varit med i hela processen från jord till bord.

– Allt som kommer från oss ska ha känslan av vad som är Royal Republics signum. Och det tycker jag att vi har fått med nu, för första gången. Allt ifrån artwork till bilder och musikvideos, som för övrigt Leo Åkesson på Kontoret i Karlskrona har gjort. Jag tycker att det här känns som det ”Royal republicaste” albumet vi någonsin har gjort. Nu mer än någonsin vet vi vilka vi är och vilken musik vi vill göra.

Visst finns det ett par wild cards på skivan, medger han. Som ”Follow the sun” och ”Any given sunday”.

– En del kommer säkert att undra ”vad fan är det här?” och andra kommer ropa ”Jaaaaaa!”. Förstår du vad jag menar? Det kommer finnas folk som kommer säga att det här inte är det minsta Royal Republic. Men så är det. Vi bara satt och garvade när vi gjorde en del av de här låtarna. Det är precis det vi håller på med. Men jag kan säga så här, den som har lyssnat på Royal Republic förut kommer definitivt att känna igen sig, men de kommer ändå inte bli uttråkade.

Efter skivsläppet, som sker i dag, väntar en lång europaturné med stopp i Sveriges tre storstäder 4-6 maj. Karlskrona får vänta lite till. Men inte för länge, hoppas Adam Grahn, som gärna återvänder till uppväxtorten.

– Det är faktiskt så att Karlskrona är jätteviktigt för oss. Det är jävligt roligt för vårt management, för alla andra pratar om Stockholm och Malmö och så, men faktum är att Karlskrona fanimej är vårt mecka i Sverige, det är vår största stad.

Han tänker särskilt på en konsert i Östersjöhallen, som han och Paraply Produktions Robin Åkerman kom på 2011, samma år som Royal Republic gjorde turnén ”We are the royal”. Det blev en konsert utan like.

– Det var smockat och bara skitfett liksom. jag har ännu inte gjort en lika stor headlinekonsert i varken Malmö, Stockholm eller Göteborg. Vi har som band fått Karlskrona och det är väl min förtjänst. Jag är väldigt hemmakär och vi hoppas kunna komma och spela i Karlskrona så småningom under den här skivans gång.

Fakta

Royal Republic

Består av: Karlskronabördige Adam Grahn (sång/gitarr), Hannes Irengård (gitarr), Jonas Almén (bas) och Per Andreasson (trummor).

Bakgrund: Bandet grundades i Malmö, och släppte sin första skiva ”We are the royal” 2010. Skiva nummer 2 ”Save the Nation” kom 2012.

Aktuella: Med nya skivan ”Weekend man” som släpps i dag, den 26 februari. Skivan firas med en lång turné som startar redan i morgon i Newcastle. Den 4, 5, och 6:e maj gästas Stockholm, Göteborg och Malmö.

Adam Grahn om att spela live:

– Vi är underhållare. Vi ska få folk att glömma alla sina problem under de nittio minuter som de är på våra konserter. Många av våra låtar är skrivna för att de ska spelas på en scen, i motsats till mycket musik som görs i dag.

Visa mer...