Kultur & Nöje

Hon kan vinna Gladiatorerna

Kultur & Nöje Artikeln publicerades

Dajana Jovanovic hade ingen aning om att hon var anmäld till Gladiatorerna.
Det var hennes sambo som skickade in ansökan utan att hon ens visste att det skulle bli en ny omgång av programmet där "vanliga" människor tävlar mot heltidsatleter. När finalen visas i kväll står hon kanske som slutgiltig segrare.

Helt oförberedd fick Dajana Jovanovic, ursprungligen från Ysane men numera boende i Malmö, ett mail från TV4 med besked om att hon tillsammans med några hundra av totalt 8 500 sökande kvalificerat sig för vidare uttagning.
Hemlighetsmakeriet kring ansökan uppdagades och Dajana, som sett samtliga tidigare säsonger av programmet, fick ta ställning. Ville hon gå vidare eller inte?
– Det första jag tänkte på var faktiskt skaderisken. Jag spelade i handbollsallsvenskan då och hade haft en korsbandsskada för bara ett år sedan. Jag mindes också att en tjej som var med i Gladiatorerna 2003 slet av ett ledband, så jag var lite tveksam.

Med det som fick Dajana att ändå ställa upp i uttagningarna som nu lett ända till final var möjligheten att göra något helt nytt som inte påminde om lagidrotten hon hållit på med länge.
– Jag såg det som en chans att utmana mig själv. I handbollen är det alltid laget som är i fokus, även om jag personligen gör världens bästa match är det inget värt om laget förlorar. Det här blev en chans att visa vad jag går för individuellt.
Programmen spelades in i somras på Löfbergs lila Arena i Karlstad. Dajana får så klart inte säga något om hur kvällens final slutar, men berättar om de första mötena med gladiatorerna.
– Vi såg dem aldrig öga mot öga förrän vi var ute på banan. Jag var aldrig rädd, men jävligt nervös och ville nog mest få det gjort. Från Duellen minns jag bara att jag fick en smäll och så var jag nere i vattnet.

I Duellen ska gladiatorn och den tävlande peta ner varandra från en två-tre meter hög höjd med hjälp av ett tillhygge som ser ut lite som en örontops i gigantiskt format.
Dajana tröttnade ibland lite på sin motståndare Bullets osportsliga metoder, till exempel delade hon ut en smäll bakifrån sedan domaren blåst av i Gatloppet.
– Vi fick förbereda oss i en och en halv timme på samma grejer som gladiatorerna tränat på i tre veckor. Visst, det är en show och de ska vara överlägsna. Jag gillar när det är hård kamp, men när man är osportslig är man inte ball längre. Jag kunde säga vad som inte var okej och det blev Gladiatorerna lite irriterade för.
Fanns det någon gren som var lättare?
– I attackboll och rekylen hade jag verkligen nytta av mina kvaliteter som handbollsspelare. Där är sidledsförflyttningarna, man mot man i rörelse, det viktiga.

Namn: Dajana Jovanovic
Ålder: 27 år
Från: Ysane
Bor: Malmö
Yrke: Idrottslärare på Sofielundsskolan i Malmö
Handbollskarriär: Spelade denna säsong i Trelleborg HBK (som gick upp i Allsvenskan) och fortsätter som det ser ut nu även nästa säsong.
Tidigare klubbar: H 78 (moderklubb), H 65 Höör och Karlshamns HF.