Kultur & Nöje

En fantastisk historia om Kristian Tyrann

Kultur & Nöje Artikeln publicerades
Likheten med Kristian II bidrog till att Johan Westermark landade rollen som Kristian Tyrann. Producenten Emelie Trossö håller upp bilden.
Foto:Staffan Lindbom
Likheten med Kristian II bidrog till att Johan Westermark landade rollen som Kristian Tyrann. Producenten Emelie Trossö håller upp bilden.

En kungs berättelse om storslagna planer, den plötsliga och omedelbara kärleken och en oundviklig flykt. Vem sa att verkligheten inte kunde överträffa fiktionen?

Dramatikern Margareta Skantze, riksspeleman Astrid Selling, skådespelaren Johan Westermark och producenten Emelie Trossö sitter inne i Sensus lokaler i Karlskrona för en första genomläsning av manuset till monologen om Kristian II. Det lilla glasrummet skriker knappast ut sin medeltida aura, men så slår riksspeleman Astrid Selling av en ton på sin harpa och sjunger sin starkt medeltidsinspirerade koralsång, och skådespelaren Johan Westermark tar i från magen för att ge själ till den omdiskuterade kungen. Och plötsligt känns det som att du är där i den mörka fängelsehålan med Kristian Tyrann själv.

Såklart är det en bra bit kvar. Repetitionerna har bara precis börjat, men visst låter det redan bra. Till grund för den tidsenliga musiken, som är komponerad av Astrid Selling, ligger två medeltida ballader, däribland "Örnvisan", en slags propagandavisa för Kristian II som bevarats i historiska skrifter.

– Den måste ha varit bra, annars skulle inte folk ha sjungit den. Det var nämligen så som låtarna spreds och slutligen blev nedskrivna. Inga noter finns bevarade, så jag ha fått komponera om den, säger Astrid Selling.

  Kristian II, i svenska historieböcker kallad Kristian Tyrann, är en av de mest omtalade regenterna i svensk historia. Det som de flesta drar sig till minnes är hans ansvar för Stockholms blodbad. Det finns dock mer till historien - som Kristian II:s plötsliga och omedelbara kärlek till Dyveke, som han aldrig släppte taget om, inte ens när han blev bortgift med Elisabeth av Österrike. Och svårigheterna att fatta ett beslut i tid, vilket ledde till att han blev tvungen att lämna över allt mer makt. Och så klart det komplicerade förhållandet till Dyvekes mor, Sigbritt, som blev en av de mäktigaste kvinnorna i Europa under Kristians regeringstid. Därmed handlar föreställningen också om den osynliga kvinnomakten under den här tiden.

  – Det är inte tanken att försöka göra en upprättelse, det handlar om att gestalta en person som är både passionerad och mångbottnad. inte ond, utan som folk är mest, säger Margareta Skantze, som har jobbat i flera år med berättelsen.

  Skådespelaren Johan Westermark från Karlshamn är den som ska framföra rollen. Han fick den till viss del tack vare sin likhet med kungen själv.

  – Jag har följt Johan sedan han var 14 år gammal och med i UDG-teatern. Men senare när jag jobbade med det här började jag tänka att han ju var så himla lik Kristian II. Och sen såg jag honom på Willys och tänkte på det igen, så jag gick fram och hälsade och sa att jag hade en roll till honom, säger Margareta Skantze.

  En roll som inte liknar något han gjort på länge. Men det hindrade honom aldrig från att tacka ja.

  – Det var nog rätt länge sedan jag hoppade på den här typen av roll. Men den här är så välskriven att det bara är att släppa taget och hänga med. Kristian är väldigt passionerad, det är roligt att göra honom, säger Johan Westermark.

  Rollen som Kristian II är den sista som Johan Westermark tänker göra. Efter sommaren tänker han studera till sjuksköterska och lämna skådespelaryrket bakom sig. Men nu ser han fram emot att gestalta den omdebatterade Kristian.

  – Han är lite som jag. Han vill väl och tänker att ”det var lätt och underbart och det låter bra, det gör vi!”. Och så hamnar han i en mindre bra situation som han måste lösa och då blir det inte så bra ändå. Och precis så är det i mitt liv, säger Johan Westermark och skrattar.

  I september är det premiär för föreställningen, som får urpremiär i Ängelholm den 10 september. Därefter ska den även spelas i Blekinge, hittills är Sölvesborg, Ronneby och Karlskrona bokade. I augusti ska även ett slags "bakom scenen"-event genomföras, där publiken ska få se delar av föreställningen.

  Fakta

  Kristian II

  Premiär: 10 september i Ängelholm. Ska även spelas i Karlskrona, Ronneby och Sölvesborg. Datum och plats är ännu inte klart.

  Av: Margareta Skantze

  Medverkande: Johan Westermark i rollen som Kristian Tyrann.

  Musik: Astrid Selling

  Kostym: Victoria Rosén

  Om Kristian II: Kristian II var känd som en nyckfull och vankelmodig regent. Han regerade över Norge och Danmark 1513-1523, samt över Sverige i knappt ett år. tronövertagandet var kantat av problem eftersom han var tvungen att övertyga borgarna i landet – vilket ledde till flera krigståg mot Sverige. Det hela kulminerade i Stockholms blodbad i november 1520, då Kristian II lät avrätta 82 personer som han menade hade trotsat hans makt. Därefter hade han ständiga motgångar. Han avsattes som kung över Sverige 1521, och två år senare även i Norge och Danmark. De sista åren av sitt liv levde han i fångenskap.

  Visa mer...