Kultur & Nöje

Elin Thornberg: ”Mitt Spotifyår berättar en annan historia”

Kultur & Nöje Artikeln publicerades
Foto:Bengt Pettersson

Årets bästa album enligt kritikerna är ett mått - spelad musik ett annat. Det visar i alla fall Spotifys rapport över årets mest spelade musik, som släpptes i dagarna.

Spotify är sedan ett par år störst i världen på musik med över 100 miljoner användare, och som traditionen bjuder skickar därmed företaget ut global, riks och personlig statistik till sina användare varje år.

I år lyssnade vi i Sverige allra helst på Justin Bieber, som är den mest spelade artisten i år. Tvåa är Håkan Hellström, följt av Drake. Men den mest spelade låten, ”Faded”, står Alan Walker för. Den följs av ”One dance” med Drake, Wizkid och Kyla, och ”Cheap Thrills” med Sia. Svenska låtar då? Den mest spelade svenska låten heter ”The ocean” av Mike Perry, som spåddes bli en av årets största hits redan i somras. Den följs av Frans Melodifestivalslåt ”If I were sorry”.

Största bandet i Sverige detta år är föga förvånande Kent, och då är det låten ”Andromeda” som vi helst lyssnade på.

Intressant nog syns få av dessa namn i kritikernas listor här intill - vilket så klart kan bero på att kritikerna listar album och inte enstaka låtar. De har också lite andra kriterier att gå efter än gemene man. Det kan också läggas viss kritik till Spotifys lista då en låt som släpptes tidigare under året i regel haft mer tid att bli lyssnad på än en låt som släpptes senare under året.

Min egen Spotifylista är en sorglig historia och blandning av allt möjligt. Eftersom jag lyssnar så mycket i jobbet och för att lyssna in mig på olika band eller arrangemang (tänk Melodifestivalen) så är jag ständigt färgad av det och inte det jag faktiskt lyssnar på i vardagen. Mina favoritgenrer är enligt Spotify därmed svensk pop, klassisk pop och pop i allmänhet. En annan toppkategori är det som kallas ”Compositional ambient”, vilket har att göra med att jag gärna lyssnar på klassisk pianomusik utan sång när jag arbetar i det öppna landskapet på kontoret. Det tar inte fokus från vad jag faktiskt jobbar med men håller mig effektivt isolerad från omvärldens diskussioner som lätt uppkommer i en kreativ miljö.

Så nej, jag håller inte direkt med Spotify när det presenterar mina favoritlåtar från 2016, även om de har statistiken som snyggt och prydligt visar vad jag lyssnade mest på detta år.

Men jag tror på Spotifys musikår med statistik från hela världen - även om det finns ett gäng människor som använder Spotify på samma sätt som jag själv, så får man ändå anta att den stora massan lyssnar på musiken som de faktiskt älskar. Eller åtminstone har upptäckt att de älskar via Spotify, tack vare de otal samlingslistor som finns på strömningssajten. Det var för övrigt så som Mike Perrys ”The ocean” blev stor förresten - genom att Spotify plockade upp låten till sin populära spellista ”Chill hits”.

Fakta

Blekingeartister med ny musik 2016

Ett urval av artister med Blekingekoppling som släppt ny musik 2016.

Royal Republic: ”Weekend man” (fullängdsalbum, februari)

Dust bowl jokies (Fullängdsalbum, april)

Dan Lissvik: ”Midnight” (fullängdsalbum, juni)

Donnez: ”Många långa mil” (fullängdsalbum, maj)

Frej Larsson: ”Livin' la vida Larsson” (fullängdsalbum, maj)

Visa mer...