Kultur & Nöje

Det var i Blekinge det började för Sanna Nielsen

Kultur & Nöje Artikeln publicerades

2001 var året som Sanna Nielsen ställde upp för första gången i Melodifestivalen och slutade på en tredjeplats med I går, i dag.Men innan dess då? BLT har letat i arkivet och visar vägen från den första ­vinsten på Kallinge vårmarknad till steget upp på Melodi­festivalens scen.

"Sanna Nielsen är ett namn som kommer att nämnas fler gånger i musiksammanhang" (BLT, 14/5 1994)
Det är den 14 maj 1994. Den nio år gamla Sanna Nielsen har precis vunnit talangjakten på Kallinge Vårmarknad genom att sjunga ­låtarna Älska mig och Dröm eller verklighet med säker röst.
– Jag trodde faktiskt att jag skulle bli etta eller tvåa, avslöjar hon för reportern som gratulerar henne till vinsten.
Det unga stjärnskottet är hittills ganska okänd, men inte orutinerad. Hon har redan deltagit i flertalet ­talangjakter sedan hon var sju år. Den allra första var i Olofström 1992. Hon är inte säker på hur många det har blivit de senaste åren, men ­någonstans mellan tio och femton stycken. Nu börjar folk få upp ­ögonen för henne. Efter vinsten i Kallinge blir hon inbjuden att delta i Laxivalen i Halmstad, samt på Brunnskvittret med Carina Jarneek.

Tillbaka på Kallinge vårmarknad 1995, och Sanna vinner talangjakten för andra året i rad. Några månader senare är det dags för Barnstjärnorna på Östersjöfestivalen, där Sanna genom att sjunga Elton Johns välkända Can you feel the love tonight tar hem segern och får ta emot priset av självaste Christer Björkman, som önskade lycka till i den framtida karriären.

I februari 1996 börjar det hända saker. Erbjudanden om framträdanden drösar in till familjens villa i Edenryd. Av Radio Blekinge blir hon utsedd till Årets komet i Blekinge, trots att hon egentligen, om man vill vara noga, är skånsk. Hon får även ta emot Kristianstads kulturstipendium på 5 000 kronor.
Nyckelfigurer i musikbranschen, som Rune Öfwerman, Bill Häggqvist och Lennart Sjöholm, satsar stort på det unga stjärnskottet. Nu blir det klart att Sanna ska släppa en singel med låtarna Till en fågel och Viva Fernando Garcia.
–  Sjunga är det roligaste jag vet! ­säger en överlycklig elvaåring.

"Sanna, 11 år, gick rakt in på Svensktoppen" är dragrubriken på BLT Sölvesborgssidor den 20 maj 1996. Sanna är tidernas yngsta svenska på Svensktoppen med Låten Till en fågel, som hamnade på en andraplats, endast slagen av Henrik Åberg och hans Du är alltid en del utav mig.
–  Roligast var att knuffa ner Tre gringos med Just D och Thorleifs, för det är mammas favorit, skrattar Sanna till reporter Lars Ohlsson och fotograf PM Ström, som träffar henne hemma hos familjen.
På pingstafton petar hon ner Åberg och tar förstaplatsen, som hon håller i två veckor. Hon har nu börjat kallas för den nya Carola, och en ­fulllängds–cd, albumet ­Silvertoner, planeras till sommaren. Skivan får lysande recensioner i BLT, där Recensenten Roland ­Andersson benämner den som "en given guldplatta".
Dessutom ska hon medverka på Allsång på Skansen, Café Norrköping och så klart Killebom i Sölvesborg.

Sanna ligger åter på Svensktoppen i december 1996, denna gång med låten Jag hör honom spela för vinden. Låten gick in direkt på en sjundeplats och slutade på en fjärde­plats.
–  Jag är jätteglad. Men jag tror ­inte att den kommer att hamna så mycket högre, sa Sanna då.
Nu bokas hon till Bingolottos julsändning.

Sanna hamnar i april 1997 på prislistan hos artistförmedlingen FTS, och betraktas som mer värd än både Åsa Jinder och Ulf Larsson. 25 000 kronor kostar hon och hennes kompmusiker. Dock framhåller artistförmedlingen att summan är förhandlingsbar. Hon ställer fortfarande upp gratis på vissa välgörenhetsarrangemang. Pengarna sätts in på banken.
–  Jag sparar tills jag bli stor, säger Sanna själv.

I november 1997 spelar Sanna in sin första julskiva. Hon börjar också på högstadiet på Tunnbyskolan. Eftersom skivinspelningen görs i Stockholm måste Sanna ta ledigt.
– Det var inga problem att bli ledig från skolan, skolledningen ser det här som ett led i min utbildning, berättar hon.
Albumet Min önskejul kommer ut några veckor senare. Med på skivan finns både nya och traditionella jullåtar. En av de nya låtarna står den före detta karlskronabon Keith Almgren för.

1998 är Sanna en väletablerad artist. Hon får bland annat rollen som Alice i omdubbningen av Alice i Underlandet.
Hon spelar även på ett par marknader, som Bromölladagarna och Kul i Snäckan. 1999 blir ett ganska tyst år från Sannas håll. Hon släpper dock ett album och en singel, ­Time to say goodbye.

Efter medverkan som lucia i Olofström blir det i december 2000 klart att Sanna ska delta i Melodifestivalen med låten I går, i dag skriven av Bert Månsson, som också skrev Till en fågel. Det är en dröm som går i uppfyllelse för Sanna, som har velat stå på Melodifestivalsscenen sedan hon var fyra år. BLT passar på att ta pulsen på stjärnan, som numera är rikskändis.
– Jag vill kunna sjunga på heltid, det är jag helt säker på. Men först tänker jag gå färdigt skolan, säger hon.

Knappt två veckor före tävlingen sitter 16–åriga Sanna Nielsen i Bromölla och delar ut orkidéer till besökare.
–  Nej, jag är inte nervös, inte än i alla fall. Kanske blir jag det sista veckan, säger hon till BLT mellan lyckönskningar från grannar och Bromöllabor.
Den 23 februari står hon på Malmö musikteaters scen. Låten spås vinstchans av bland andra Bert Carlsson, även om TTs Mikael Forsell anser att låten är för gammalmodig.
Sanna Nielsen slutar som trea efter vinnaren Friends Lyssna till ditt hjärta och Barbados Allt som jag ser.
Sanna möter BLTs utsände strax efter att tv–kamerorna har slocknat.
–  Jag är överlycklig över att få vara med om den här chansen. Det har varit en så stor dröm hela mitt liv. Jag kunde knappt hoppas att få vara med, och nu när det gick så här... det är helt ofattbart, säger hon.