Kultur & Nöje

Carina Jaarnek är årets dansbandssångerska

Kultur & Nöje Artikeln publicerades

I söndags kväll fick Carina Jaarnek Guldklavenutmärkelsen vid Svenska Dansbandsveckan i Malung. Årets sångare heter Göran Lindberg och årets dansband är Streaplers.

Kallinges dansbandsdrottning vann utmärkelsen den här gången i kamp med Yeni Karlsson i Schytts och Jenny Salén, sångerska i bandet som bär hennes eget namn. Carina Jaarnek var den klara favoriten hos både jury och publik.
Carina befann sig kvällen före utdelningen i Finland men lyckades ta sig till Malung i tid.
Det behövde hon inte ångra.
Även om Carina för några år sedan var kritisk till utdelningen av guldklavar så gläds hon åt den här utmärkelsen. Helt klart stärker det hennes position.
Att Göran Lindberg skulle få den manliga utmärkelsen var inte direkt oväntat trots knivskarp konkurrens av Hasse Karlsson i Flamingokvintetten och Anders Nordlund från Fernandoz. Göran Lindbergs återkomst har betytt mycket för branschen.
En annan gammal trotjänare som hyllades var Allan Jacobsson, saxofonist i Tonix, där för övrigt Göran Lindbergs hade sin första stora period.
Utmärkelserna årets band och årets låt delades ut efter enbart publikröster.
Rutinerade Streaplers har givetvis flera fans än mindre kända Blender och Jannez.
Att "Du är min man" skulle bli årets låt var kanske inte så svårt att förstå. De flesta dansband spelar mästerverket av Benny Andersson och Björn Ulvaeus.