Kultur & Nöje

Busiga och stökiga sagor

Kultur & Nöje Artikeln publicerades
Ulf Nilssons text och Stina Wirséns bild sprakar av liv och iver hela vägen igenom, men hade bitvis behövt stramas åt för att synas bättre.
Foto:Foto: helén karlsson
Ulf Nilssons text och Stina Wirséns bild sprakar av liv och iver hela vägen igenom, men hade bitvis behövt stramas åt för att synas bättre.

För första gången arbetar nu författaren Ulf Nilsson och illustratören Stina Wirsén tillsammans. Resultatet är en livlig sagobok som inspirerar till eget berättande, enligt Jonna Fries.

En saga alla dagar

Text:

Ulf Nilsson

Bild:

Stina Wirsén

Förlag:

Bonnier Carlsen

En saga alla dagar är titeln på produktiva och uppmärksammade Ulf Nilssons och Stina Wirséns första samarbete. Här möts motorcyklar och brinnande hus med kattungar och tårtor.

Boken består av sju sagor och ramas in av en familj där tre generationer är representerade. Deras samtal finns med som ingång till de olika historierna. Familjemedlemmarna figurerar även i själva sagorna. Med på resan finns dessutom en liten mus, som även kommenterar och ger berättartips efter varje berättelse.

Språket är enkelt och textsjoken växlar i storlek mellan sidorna, vilket gör att läsningen flyter lätt. Ibland får bokstäverna också åla lite över bladen och ibland växer de i storlek. Texten varvas hela tiden med Stina Wirséns bilder. Här jobbar tunna linjer, collage och starka färger fram både fart och känsla. Blandningen ger ett busigt, men också lite stökigt intryck. Bitvis är det festligt, bitvis händer det lite för mycket på sidorna.

Till innehållet skiljer sig sagorna åt en hel del. En av höjdpunkterna är berättelsen Tre glada motorcyklar, som berättar om en hoj-familj som har vårkänslor. Historien börjar i ett mörkt garage, fortsätter med picknick och avslutas med ett dråpligt havsbad – trots att motorcyklar inte kan simma. Här sätts den minsta motorcykelns mod, kunskap och kärlek på prov, då både mamma och pappa behöver bogseras upp.

Samma härliga rörelse och sammanhållna form finns i sagan Köp en traktor. Den handlar om en godiskiosk som säljer olika bilar, och ibland ger ytterligare fordon på köpet. Här knyts bland annat brandbil och ambulans till dramatiska händelser med en härlig ton, sam­tidigt som barn och far- och morföräldrar möts.

”En saga alla dagar” innehåller, precis som titeln antyder, lika många sagor som veckan har dagar. När och i vilken ordning man läser dem spelar dock mindre roll.

Sammantaget är det här ett projekt som fartfyllt förenar skapartips och underhållning, och därigenom inspirerar till eget berättande.

Text och bild sprakar av liv och iver hela vägen igenom, men hade bitvis behövt stramas åt för att synas bättre. En annan invändning rör familjens korta replikskiften innan varje saga. De känns helt enkelt överflödiga.

fakta

Ulf Nilsson

Född: 1948

Bor: Gamla Stan i Stockholm

Böcker i urval: Adjö, herr Muffin illustrerad av Anna-Clara Tidholm, Ensam mullvad på en scen illustrerad av Eva Eriksson, Pappa och jag illustrerad av Lisen Adbåge.

Priser i urval: Expressens Heffaklump, Astrid Lindgren-priset, barnens bokjury.

Visa mer...