Kultur & Nöje

Asta Kask har väckt ett monster till liv

Kultur & Nöje Artikeln publicerades

Blåsta, patetiska och utan ens rätten till sitt eget namn. Men Asta Kask är ärliga nog att erkänna att de struntar i vilket. Nu är de svenska punklegenderna tillbaka i Karlskrona.

Det var ett bråk med det forna skivbolaget som förde medlemmarna i Asta Kask samman 17 år efter uppbrottet 1986. Därför vet sångaren Micke Blomqvist inte om han ska tacka eller banna det skivbolag som inte redovisat en krona i royalty de senaste 20 åren och som nu registrerat Asta kask som varumärke. Vilket betyder att bandet riskerar att stämmas om de ger sig ut på turné under sitt egna namn.

Fokus på skivan
- Vi har förlorat vårt namn och kan bli stämda om vi använder det. Men det struntar vi i. Skivbolaget får gärna stämma oss. Vi kommer att vinna, säger Micke Blomqvist, som hade hopp om att lösa konflikten utan smutskastning.
- Vi försökte gå den diplomatiska vägen, men förhandlingarna strandade. Vårt förra skivbolag ville helt enkelt att vi skulle ge ut den nya skivan på deras bolag och förstöra alla redan tryckta exemplar. Rena maffiametoderna, enligt mig. Nu släpper vi vår försenade cd och en dokumentär-dvd:Dom får aldrig mej via Burning Heart Records i stället. Tanken är också att försöka ge ut våra gamla skivor på nytt via nya skivbolaget.
Micke Blomqvist tror inte att bråket är över på långa vägar. Men nu är det full fokus på nya skivan, En för alla ingen för nån, som är det första studioalbumet på 20 år samt den kommande turnén som tar Asta Kask hela vägen till Japan och Brasilien.

"Vi har roligare i dag"
- Det är ett himla tryck och det är häftigt att svensk punk går hem i Japan. Och i Tyskland också för den delen. Det finns till och med ett tysk band, Rasta Knast, som sjunger Asta Kast-låtar översätta till tyska, säger Micke Blomqvist.
Den är tredje gången ni återförenas sedan 1986, den här gången med en ny skiva i ryggen. Men vad tycker du om återföreningar i största allmänhet?
- Det finns inget som är så patetiskt som gubbar som får för sig att de ska bli rockstjärnor igen. Men det bästa av allt är att vi struntar i det. Vi har roligare i dag än vi hade då och nu har vi väckt ett monster som inte gick att ta död på. Då är det bara till att köra för fullt.
Möta publiken i all ära, men varför spelade ni en ny skiva?
- Visserligen vill publiken ha de gamla låtarna, men vi kände att det blev karaoke till slut. Vi ville ha åtminstone några nya låtar.
Vad vet du om Karlskrona?
- Att vi har spelat där flera gånger. Jag minns bland annat en otroligt bra spelning på Oden på 80-talet.
Asta Kask blir huvudband under kvällens Punkbash på Kino. Övriga punkband som spelar är Twopointeight och Splitside.