Kultur & Nöje

Anita Larssons konst ställs ut i full frihet

Karlshamn Artikeln publicerades
Karlshamnskonstnären Anita Larsson tar sitt säregna konsuttryck västerut, närmare bestämt till Kulturcentrum i Ronneby.
Foto:Lena Ehring
Karlshamnskonstnären Anita Larsson tar sitt säregna konsuttryck västerut, närmare bestämt till Kulturcentrum i Ronneby.

Anita Larssons konstnärskap befinner sig i en ständigt skiftande process. Snart antar den fast form på Kulturcentrum i hennes rymligaste utställning hittills.

Det har gått drygt två år sedan Anita Larsson fick förfrågan om att ställa ut på Kulturcentrum i Ronneby. Sedan dess har hon, precis som alltid, arbetat tålmodigt men koncentrerat mot målet.

– Jag jobbar inte ihjäl mig på ett verk. Det är en process där jag kan återkomma till en bild långt senare eller också hämta inspiration därifrån till andra verk, berättar Anita Larsson.

– Till den här utställningen har jag känt mig fri att gå till botten i mitt uttryck. Det är viktigt att komma till den punkten där du kan ta till vara på varje infall.Sedan krävs det också mycket övning för att veta när det är dags att sätta punkt och gå vidare till nästa verk.

  Under sina verksamma år i konstnärsyrket har hon med ständig hunger och nyfikenhet utforskat sitt uttryck via olika tekniker, från grafisk design till måleri. Själv menar Anita Larsson att hon gillar att utmana sig själv.

  För den stora allmänheten är hon känd som Alice Tegnér-stipendiat samt inte minst för sina offentliga utsmyckningar, blanda annat på stadsbiblioteket i Karlshamn och på Blekingesjukhusen. Just nu arbetar Anita Larsson med konstverk som ska placeras på Nättrabys nya skola.

  – Det har gjorts mycket i samarbete med skolan. De har kommit med önskemål om hur det ska se ut och sedan har eleverna gjort bilder som ska införlivas i verket.

  Men närmast är det alltså utställningen "Anita Larssons Bilder" på Kulturcentrum som pockar på uppmärksamheten. Exposén markerar också den största ytan som hon ställt ut på till dags datum. Det är inte utan att hon känner viss spänning inför vernissagen den 9 april.

  – Det kommer vara rätt så luftigt. Jag tror generalfelet många gör är att hänga mycket och tätt. Jag vill ge varje verk den plats den förtjänar.

  Men det blir så klart mycket av Anita Larssons konst på utställningen, närmare bestämt runt 50 målningar liksom tre installationer.

  – Var och en kommer ha ett specifikt tema. "Ett glas vatten" heter den första, därefter kommer "En munsbit" samt "Mina inneboende". De är väldigt allmängiltiga och syftar till att väcka en del funderingar hos åskådaren.

  Utställningen pågår fram till den 29 maj.