Kitty ser på världen

Star Wars – världen slår tillbaka

Kitty ser på världen Artikeln publicerades

Att kämpa för en värld kan gå till på många olika sätt.
I Star Wars slåss Luke Skywalker för universums säkerhet och det är ganska enkelt att förstå att det är Darth Vader och hans gäng som är de onda snubbarna.

Men vilka ska vi slåss mot? Hur gör vi vår värld säker? Det är lätt att bli förvirrad när man upptäcker att den riktiga världen inte är fullt så svartvit som på film.
Vi har ingen ”Darth Vader” att bekämpa och det finns ingen ”Luke Skywalker” som kan lösa alla problem genom att förinta alla skurkar. Istället är vi fast med vår globala uppvärmning och passiva politiker som vägrar leka jedi-riddare och ta tag i saken. Vi har ingen ”Yoda” som vägleder hur vi använder ”the force” inom oss, det är med egen vilja vi lär oss hur vi kämpar. I verkligheten finns inga enkla lösningar och de enda vi slåss mot är oss själva.

Ett faktum som vi inte kommer ifrån är att världen just nu är trasig. Australien och Brasilien har drabbats av enorma översvämningar och konsekvenserna är så stora att vi inte längre kan blunda och skylla på ”naturliga vädersvängningar”.
Samtidigt fortsätter vi leva utöver våra tillgångar och skövla jordens resurser, precis som vi trodde vi kunde ta vår lilla rymdfärja och resa vidare till nästa planet när vår egen gått under.
Klimatkrisen är ett faktum och gör vi inte något åt saken kommer vår trasiga värld oundvikligen gå i kras.

Det är dags att bli vår egen Luke Skywalker. Någon måste ju rädda världen, så varför inte vi? Genom att byta vanor och föra in miljötänket i vardagen kan vi påverka vår situation och genom att sprida denna kunskap kan vi förändra världen.
Lathet och brist på information är vår egna Vader men om Luke kunde spränga Dödsstjärnan ska väl jag banne mig kunna slita mig upp från soffan, ta cykeln ned till skolan och kräva att få den kunskap jag behöver?
Vi bestämmer själva hur vi vill leva vårt liv och vill man göra skillnad ska man minsann se till att göra det.

Det enda vi behöver göra är att möta utmaningen med högt huvud och se till att kämpa efter bästa förmåga. Vi kanske inte har några ljussvärd eller jedi-krafter men vi har vår vilja, och vill vi så kan vi skapa förändring.