VM-medalj till Troja och Jenniefer

Karlskrona Artikeln publicerades
Foto:Jonas Nordin

Ekipaget från Nättraby visade sin klass i år igen. Detta var den sexåriga tikens fjärde VM för räddningshundar.

En bronsmedalj blev det för Jenniefer Ericsson med Border Collien Troja i VM för räddningshundar. Tävlingen pågick hela förra veckan i Österrike och avslutades i går söndag. BLT fångar en trött men glad Jenniefer på väg hem.

– Troja har varit supertaggad, hon är ett fullblod med stort tryck, en liten bomb att föra. Hennes energi passar mig så bra, säger Jenniefer.

Förra året åkte ekipaget hem från VM med ett silver.

  Hur känns det för vinnarskallen att det blev en bronsmedalj i år?

  – Klart att guldmedaljen är målet, annars skulle man väl inte tävla, skrattar Jenniefer och berättar att det var spännande fram till sista dagen.

  – Jag ledde hela veckan tills det ramlade in två bättre resultat på söndagen. Vi tappade de avgörande poängen för att Troja var för ivrig upp på en stege och snavade. Men det är ett angenämt problem att ha en hund som är så arbetsvillig.

  I räddnings-VM prövas hundens förmåga att lyda och arbeta med störningar och snabba byten mellan olika arbetsuppgifter. Nättrabyekipagets specialgren är ytsök.

  – Man vet inget i förväg utan får bara en karta, och sedan får man väga in påverkan från väder och vind när man lägger upp taktiken.

  Hur förbereder man sig och tränar hunden för att prestera på så här hög nivå?

  – Först och främst måste man ha en mentalt social och trygg hund. Den behöver ha mycket energi men också en förmåga att kontrollera sig själv, att kunna slå av och på.

  – När vi tränar jobbar jag mycket med att få Troja att snabbt byta fokus, att reagera rätt på oväntade situationer och arbetsuppgifter.

  Det här var Jenniefer Ericssons och Trojas fjärde VM tillsammans.

  FAKTA

  Framgångsrika hundförare på VM

  VM för räddningshundar innehåller flera grenar där ekipagen tävlar både individuellt och i landslag.

  De tre svenska ekipage som kvalificerat sig mötte 166 tävlande från hela världen.

  Sverige tog hem brons både i lag och individuellt.

  Visa mer...