Vinkade från voltad bil – skyllde på kompis

Karlskrona Artikeln publicerades
Trafikolyckan inträffade vid riksväg 28 i slutet av maj.
Foto: Johan Nilsson/TT
Trafikolyckan inträffade vid riksväg 28 i slutet av maj.

När kvinnan passerade den voltade bilen stod den gravt onyktre 33-åringen ut genom sidofönstret och vinkade. Men han nekar till att han kört.

Det var i slutet av maj som den voltade bilen uppmärksammades i terrängen vid riksväg 28 i Holmsjö.

Bilen låg på sidan, och 33-åringen syntes vinka till de passerande, som larmade 112.

Mannen uppgav först att han varit ensam i bilen, men ändrade sedan sin historia till att hans kompis sprungit till skogs.

I förhör har mannen sagt att han inte kan köra bil, att han inte tror att han själv körde – utan skyllde på nämnde kompis. Men han minns inte den dagen så noga, eftersom han druckit en hel del alkohol.

Ett prov visade mycket riktigt 1,96 promille alkohol i blodet där det även fanns drogspår, och trots att polisen - som snabbt var på platsen - gjort sök med hund hittades inget mänskligt spår i närheten.

Tingsrätten konstaterar att den kraschade hyrbilen tagits från en person som somnat i en låst bostad, där 33-åringen också befunnit sig.

Mannen finns sedan tidigare med i något dussin avsnitt i belastningsregistret, och sammantaget finner tingsrätten att inget annat än fängelse som påföljd kan komma på fråga.

Nu har mannen tre månader bakom lås och bom att vänta, skyldig till grovt rattfylleri, ringa narkotikabrott, samt tillgrepp av fortskaffningsmedel.

Mannen ska även betala 116 000 i skadestånd till berört försäkringsbolag.