Vårsådden har startat i Vallby

Karlskrona Artikeln publicerades

Lantbrukarna Carl-Göran Svensson och Ulf Ivarsson är i fart med vårsådden tidigare än någonsin. I går tog de redskapen och sådde ut årets första vete i Vallby.

Det är en balansgång, när man som bonde ska börja så på våren. Helst ska det vara så tidigt som möjligt, men utan risk för frost när det börjar gro.
Lantbrukarna Carl-Göran Svensson och Ulf Ivarsson i Vallby är tidigt ute i år. Under gårdagen sådde de det första vetet som tids nog ska bli formbröd.
- Så här tidigt har jag inte varit ute på många år, säger Carl-Göran och tänker efter när de senast påbörjade vårsådden i mars.

Två veckor tidigare
Hans kollega kommer fram till att de aldrig haft premiär för vårsådden så här tidigt, vanligtvis måste man vänta till början av april.
- Jag bedömer att det är 14 dagar tidigare än vanligt, säger Carl-Göran i det soliga vädret.
Ändå ser de ingen anledning till att oroa sig med tanke på det fina vädret och prognoserna för framtiden. Förhoppningarna är höga.
- Om detta går vägen, vilket det kommer att göra om det inte skulle regna 100 millimeter plötsligt i sommar så kommer det här gå mycket bra. Det är jag övertygad om, säger han.