Varningstecken som avslöjar den ”snälla” killen

Blekinge Artikeln publicerades
Innan det första slaget träffar, har mannen trappat upp sin makt över kvinnan.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Innan det första slaget träffar, har mannen trappat upp sin makt över kvinnan.

Innan det första slaget faller har det funnits flera varningstecken.

Ett av dessa är det, som många kvinnor har vittnat om: ”Han var ju så snäll i början”.

I början av en relation kan det uppfattas som gulligt och omtänksamt om den nye killen ringer ofta, hämtar dig från jobbet, dyker upp överraskande och tjatar sig till att du stannar hemma med honom i stället för att gå på bio med sina väninnor.

Det kan vara gulligt, men om snällheten börjar bli överdriven och han står utanför din arbetsplats för att hämta dig varje dag, kan det vara ett varningstecken på att han har börjat ta kontroll över dit liv.

Ett sådan tecken är värt att notera och reagera på.

Nästa fas i ”snällheten” är när han gör sig så närvarande i kvinnans liv att hon hindras från att träffa sin vänner, sin släkt och till slut blir isolerad tillsammans med mannen.

Sedan börjar mannens krav på att kvinnan ska anpassa sig efter hans behov. I den fasen börjar han kritisera kvinnan och hota henne med våld om hon inte lyder.

Då faller snart första slaget. I den fasen är det inte ovanligt att mannen ber om förlåtelse och lovar att det aldrig mer ska upprepa sig.

Men det gör det. Snart handlar det om ett systematiserat våld, ett våld som bestraffning för bagateller, ett våld som har till syfte att kontrollera kvinnan totalt.

I den fasen är det svårt för många kvinnor att lämna den våldsamma mannen. Hon har förlorat både släkt och vänner, och är rädd för att mannen ska döda henne om hon går.

Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige definierar mäns våld mot kvinnor så här:

”Varje handling riktad mot kvinnor eller tjejer på grund av deras kön som resulterar i psykisk, fysisk, sexuell, ekonomisk eller materiell skada eller lidande”.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.