Varning för halka när snön drar bort

Blekinge Artikeln publicerades
Foto:Bo Åkesson

Snö och blötsnö har fallit över norra Götaland under söndagen. I takt med att nederbörden drar bort österut och temperaturerna faller varnar nu SMHI för plötslig ishalka i stora delar av Götaland.

SMHI har utfärdat klass 1-varningar för plötslig ishalka under eftermiddagen och kvällen.

– Uppklarningen börjar i Sjuhäradsbygden och Halland och senare under kvällen klarnar det upp i resten av Götaland, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

Det finns ännu inga uppgifter om hur mycket snö som faktiskt har fallit i de områden där SMHI tidigare varnade för stora snömängder.

– Det vi ser är att det snöar på många håll och på vissa ställen lägger sig snön. Sedan får vi se hur stora mängder det blev, säger Sandra Andersson.

Den nederbörd som fallit har mestadels varit ganska blöt vilket bäddar för halt väglag när det klarnar upp i eftermiddag och temperaturerna sjunker.

SMHI har utfärdat flera varningar om snö och halka i södra Sverige i dag. Stora mängder snö väntas falla och i trafiken ställer vintervädret till med trassel.

SMHI varnar även för kuling i bland annat Öresund och delar av Östersjön. En segelbåt gick på grund vid Sibbarp i Malmö. En person fanns ombord.

– Han har tagit sig i land själv och är kraftigt nerkyld eftersom han har varit i vattnet, säger Mattias Sköld, inre befäl vid räddningstjänsten Syd, till Sydsvenskan.

Under dagen har det fallit mycket snö i Västernorrland vilket orsakat trafikstörningar i framför allt Örnsköldsvikstrakten. Lokala medier rapporterar att flera tunga fordon har kört fast på E4 i höjd med Skuleskogen och stoppar trafiken. Det snöar kraftigt i området och plogbilarna har svårt att hinna med.

Den snö som fallit och lagt sig kommer troligen att ligga kvar under början av veckan som ser ut att bli kall.