Varmaste dagen på över 70 år

Väder Artikeln publicerades
I går sattes nytt säsongsrekord i Uppsala då 34,4 grader uppmättes (arkivbild)
Foto: Johan Nilsson/TT
I går sattes nytt säsongsrekord i Uppsala då 34,4 grader uppmättes (arkivbild)

Den extrema värmen håller i sig. På måndagen uppmättes 34,4 grader i Uppsala – den högsta temperaturen på 71 år.Det var även tropiska nätter på flera ställen i landet.

Torkan och värmen fortsätter och breder ut sig över landet. Sedan i helgen råder klass 2-varning i länen Örebro, Västmanland, Södermanland, Uppsala och Stockholm. Men även boende i Östergötland, Dalarna samt Gävleborgs och Västernorrlands län brottas sedan flera dagar med mycket höga temperaturer och nu klass 1-varnar SMHI även för länen Gotland och Västernorrland.

Under måndagen slogs värmerekord i Uppsala när kvicksilvret nådde 34,4 grader – den högsta uppmätta temperaturen sedan 1947.

– Även om det varit ännu varmare tidigare så var det ett tag sedan, säger Sofia Söderberg, jourhavande meteorolog SMHI.

Preliminära siffror visar även att tropisk natt inträffat på flera orter i landet under natten mot tisdag. En tropisk natt innebär att temperaturen aldrig går under 20 grader.

– Det är främst kuststationer som skulle kunna ha haft tropiska nätter och som har haft några stycken tidigare i år. Men i inlandet så tänker jag att det inte har varit det i natt, säger Sofia Söderberg, jourhavande meteorolog SMHI.

Fakta

SMHI:s vädervarningar

Klass 1-varning: Maximal dygnstemperatur på 30–32 grader under tre till fyra dagar i följd. Innebär en ökad påfrestning på kroppen vilket kan ge problem för framförallt riskgrupper.

Klass 2-varning: Extremt höga temperaturer. Maxtemperaturer på över 30 grader fem dagar i följd, alternativt maximal dygnstemperatur på 33 grader eller mer, tre dagar i följd. Innebär en ökad påfrestning på kroppen vilket kan ge problem för framförallt riskgrupper. Klass 2 är den allvarligaste varningsklassen för höga temperaturer.

Källa: SMHI

Visa mer...